Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
600 man op straat

Schade Esmeralda Farms in beeld

Esmeralda Frams vertrekt uit Ethiopiƫ. Dit maakte het bedrijf afgelopen maandag al bekend, maar gisteren kwam het via het NOS journaal de Nederlandse huiskamers binnen (klik hier voor het item). Deze was naar het gebied afgereisd, alwaar men sprak met de nu gewezen manager van het bedrijf ter plaats, Haile Seifu. Hij neemt de kijker mee door de geblakerde restanten van de kwekerij.

Het vertrek betekent dat 600 mensen hun baan verliezen. Ook in Nederland verdwijnen 14 banen.

Doelbewust
De schade, die door directeur Loui Hooyman al eerder op zo'n 10 miljoen euro werd geschat, is enorm. Nog altijd is niet precies te zeggen of deze schatting klopt, maar men kijke zelf: alles is, in de woorden van Haile Seifu, total loss. De verpakkingsruimte is vernietigd en grote delen van de kwekerij zijn afgebrand. Misschien nog erger is, zo meldt het NRC (link), dat betogers 'urenlang rondliepen om alles systematisch te vernietigen en spullen te stelen. Het stinkt er naar chemische substanties die doelbewust overal zijn uitgegoten.'

Naast Esmeralda Farms hebben verschillende andere bedrijven het moeten ontgelden. Het is nog niet duidelijk om wie het gaat en in hoeverre deze bedrijven schade hebben opgelopen. Wel zou Esmeralda het zwaarst getroffen zijn.

Onvrede over regeringsbeleid
Een en ander is het gevolg van onlusten bij de bevolking over het regeringsbeleid. Deze zou land weggeven aan buitenlandse investeerders en met het geld daarvan 'kogels kopen om de eigen bevolking te vermoorden', aldus een man uit het gebied die anoniem wil blijven. De vandalen zouden niet uit de stad Bahir Dar of uit de omtrek daarvan afkomstig zijn, maar uit andere gebieden. "Dat bevestigt het vermoeden dat de protesten in de regio rond Bahir Dar en het nabij gelegen Gondar steeds meer worden gecoƶrdineerd".

fotocredit: NOS