Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste verhagelde kassen bijna hersteld

Tholen - Opnieuw zijn de verhagelde kassen in Limburg en Oost-Brabant bezocht door politici. Tweede Kamerlid Henk Leenders bezocht met regionale collega's onder andere de kas van trostomatenteler Frans Raijmakers. In de regio is het herstel van de tuinbouw op gang gekomen.

Het Eindhovens Dagblad was bij het bezoek en schrijft over de geringe belangstelling van de politiek en de laatste pogingen van de ondernemers om de supercel toch tot ramp uit te laten roepen. Dat is tot op heden geweigerd. Ook de Kamervragen, die staatssecretaris Martijn van Dam daarover deze week beantwoordde, leverden geen resultaat op. "Hoewel deze situatie ingrijpend is voor betrokken ondernemers, is de Wet tegemoetkoming schade bij rampen niet van toepassing", vindt Van Dam nog steeds. Hij wijst op de Landelijke werkgroep Water- en Supercelschade Zuidoost-Nederland. Daarin wordt wel gekeken naar het combineren van het herstel met asbestsanering en de installatie van zonnepanelen. Naast het uitroepen tot rampgebied, richten de ondernemers zich ook op het verlengen van de arbeidstijdverkorting.



Herstel
Inmiddels, twee maanden na het noodweer, gaan de eerste getroffen kassen richting herstel. Bij aardbeientelers Anja en Huub van der Burgt-Disco was de druk hoog. Als de moederplanten niet voor 20 augustus in de kas stonden, had het seizoen eigenlijk geen zin meer. Omdat de kas relatief klein is (2 ha) en er glas voorhanden was, kon er redelijk snel met het herstel begonnen worden. En het is grotendeels op tijd gelukt: driekwart van de planten staan weer in de kas. De kas is nog niet helemaal dichtgemaakt, maar Huub verwacht dat dat deze week nog wel lukt. "Misschien begin volgende week." Ook aan de andere installaties wordt nog gewerkt. "De schermen, de druppelaars, de slangen", somt de teler op. "Er komt veel meer bij kijken dan je eerst denkt." Desondanks is de teler nog steeds enorm positief. Het is hem meegevallen dat er weer driekwart van de planten in de kas staat. "Al gaat het natuurlijk niet altijd zoals je wil. Maar we hebben gisteren de eerste aardbeien geplukt en dat is dan toch altijd wel erg leuk."

Agrarische rechter
Ondertussen wil een groep agrarische ondernemers naar de rechter stappen om toch vergoeding te krijgen van de verzekeraars. Er zijn grote verschillen tussen de uitkeringen. Sommige verzekeraars keren niet uit omdat het gaat om hagelschade, en niet om stormschade of waterschade. Oneerlijk, vinden de agrarische ondernemers. Daarbij gaat het vooral om vollegrondstelers en veehouderijen. Voor de glastuinders speelt dit niet, omdat zij goed verzekerd zijn.