Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pre-Shipment Inspection (PSI) voor VS en Canada voor bloembollen en vaste planten

Vlotte verwerking handelsstromen vraagt om efficiënte fyto-regeling

Nauwkeurige registratie en toenemende fytosanitaire eisen werken in de hand dat kwekers zich specialiseren. Steeds vaker kiezen ze bewust voor welke afzetmarkt zij telen. Vaste plantenkwekers krijgen met ingang van dit jaar binnen het PSI-programma te maken met een partijgerichte veldkeuring. Nog even en dan gaat de afhandeling van exportdocumenten volledig digitaal.



Win-win situatie
Kwekers en exporteurs hebben baat bij een vlotte keuring van exportproducten in het land van herkomst. Zij weten al in een vroeg stadium welke partijen geschikt zijn voor export, waarbij een snelle levering zonder oponthoud aan de grens volgt. Afnemers weten daardoor dat er nagenoeg geen kwaliteitsverlies is tijdens het transport en dat hun bestelling op tijd aankomt. Bovendien zorgt het ervoor dat zendingen vrij zijn van ziekten en plagen voordat ze de grens over gaan. Er is dus sprake van een win-winsituatie. De fytosanitaire eisen voor export naar de Verenigde Staten en Canada liggen hoger dan de Europese norm. “Toch waren er de laatste jaren nauwelijks problemen, die de export naar de andere kant van de oceaan belemmerden”, weet Hendrik Jan Kloosterboer, secretaris fytozaken bij Anthos. Dit komt vooral door de goede samenwerking tussen de Amerikaanse, Canadese en Nederlandse autoriteiten. Een samenwerking die al ruim 65 jaar bestaat.



Leo van Leeuwen, senior keurmeester bij Naktuinbouw, keurt dagelijks partijen vaste planten op fytosanitaire- en kwaliteitszaken. Het gaat dan o.a. om virussen, aaltjes en wortelonkruiden. “Tijdens de veldkeuring beoordeel ik al op de eisen van het pre-clearance programma overeengekomen met de VS en Canada. Producenten van vaste planten melden zich daar op voorhand specifiek voor aan”, legt hij uit. Voordeel van deze veldkeuring is dat kopers dan al weten dat een aangekochte partij geschikt is voor deze bestemming.

Partijkeuring vaste planten
Voorheen was een perceelgerichte veldkeuring voor vaste planten voldoende. Dit jaar is een partijkeuring ingevoerd. Van Leeuwen: “Dat is voor veel bedrijven wennen. Vaste plantenkwekers hebben vaak heel veel verschillende, kleinere partijen staan. Die partijen moeten dan ook apart worden geïnspecteerd door de eisen die de VS hier aan stelt.” Dit alles maakt nu ook deel uit van de digitalisering van exportdocumenten. Voor groentezaden bestaat er al een elektronisch fytosanitair-document. Bollen en vaste planten volgen die trend. “Tracking en tracing is in toenemende mate belangrijk voor afnemende landen”, legt Kloosterboer uit. “Met name om vast te stellen dat partijen voldoen aan hun fytosanitaire eisen.“

Specialisatie
Zowel Van Leeuwen als Kloosterboer constateren dat de aangepaste regelgeving extra administratieve handelingen geeft op de bedrijven. Daardoor maken de vaste plantenkwekers steeds vaker de keuze voor welke afzetmarkt ze willen telen. Door te voldoen aan de Amerikaanse wetgeving kunnen zij zich onderscheiden van andere kwekers. Er ontstaan ook meer vaste relaties in de keten. Van Leeuwen ziet dat bedrijven er ook voor kiezen om verder te specialiseren in minder verschillende soorten, zodat een overvloed aan partijen niet voor extra administratieve rompslomp zorgt. Kloosterboer: “Iedere partij vaste planten heeft nu een eigen lotnummer. Dat is voor de vaste plantenkwekers een grote verandering, maar in de bollenteelt gebeurt dat al jaren.

bron: Buitenstebinnen Naktuinbouw
Publicatiedatum: