Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ficuskweker aan de slag met innovatieve bindrobot

Na uitvoerig testen en finetunen van het prototype gaat de robot een nieuwe fase in richting marktintroductie en implementatie. Een ficuskweker gaat namelijk werken met de robot die is ontwikkeld in het Innovation & Demo Centre (IDC) Robotica.De techniek van de robot maakt het mogelijk om de takken van een ficusplant automatisch op te binden. In deze techniek is kwekerij Zwethlande, die onder andere ficusplanten kweekt, vanwege het oogpunt efficiency erg geïnteresseerd. Efficiënter werken en terugverdientijd zijn belangrijke zaken voor ondernemers wanneer zij een investering in een robot overwegen.

Deze thema’s spelen zeker in de tuinbouwsector, waar ongeveer een derde van de kosten uit loonkosten bestaat.

Het IDC Robotica, wat een initiatief is van TU Delft, Demokwekerij Westland en TNO, is dan ook erg enthousiast over de ontwikkeling dat kwekerij Zwethlande bereid is om deze investering te maken en tevens gaat werken met de robot.Robotica kan veel betekenen voor deze sector. Volgens Martijn Wisse, professor Biorobotica aan de TU Delft, zijn we als Nederland behalve groot in de wereld als voedsel exporterend land, ook groot in voedselverwerkende machines waarin steeds meer wordt gerobotiseerd. Nederland heeft naast een hoogwaardige high-tech positie, een goede positie in tuinbouw, welke wereldwijd uitgebouwd kan worden.

Roy Wubben projectleider van het IDC Robotica en werkzaam voor Demokwekerij geeft aan dat hij de interesse en behoefte aan robotisering in het veld merkt. Het IDC Robotica ontving sinds haar oprichting in begin 2014 honderden bezoekers en tientallen vragen van kwekers. De afgelopen tijd werkte zij aan 14 concrete innovatietrajecten, waaronder een robottoepassing voor het sorteren van aubergines, planten van yucca stammen en de robot die automatisch ficusplanten opbindt en binnenkort geïmplementeerd wordt binnen kwekerij Zwethlande. Aldus Roy: “Het implementeren van de robot bij een gebruiker, en daarmee de stap maken richting marktintroductie, is een stap waar het IDC trots op is.”

Voor meer informatie:
Demokwekerij Westland
0174-385600
www.demokwekerij.nl
Publicatiedatum: