Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Afkoelen in de kas met superfijne nevel

Tholen - Het is tijd voor onze jaarlijkse zomerstop en buiten is het in ieder geval deze dagen nog heerlijk zonnig. Een goed moment om eens stil te staan bij afkoelmogelijkheden. In de kas, welteverstaan. De afgelopen jaren neemt het areaal kas met benevelingsinstallatie behoorlijk toe. Niet gek, vindt Ruud van Aperen van MJ Tech. "Je hebt betere controle over je teelt."Klimaat onder controle
Druppels van slechts enkele micrometers groot die toch een belangrijke rol spelen in het onder controle houden van het klimaat in de kas. Hoe zit dat? Ruud van Aperen van MJ Tech vertelt. Het bedrijf maakt installaties waarmee hele fijne nevel in de teelt verspreid wordt. "In warme, drogere regio's is het een van de weinige manieren om een goed en groeizaam klimaat te creëren. Koelen lukt ook wel met andere toepassingen, alleen blijft het dan lastig om gelijke omstandigheden in de hele kas te krijgen. Met de mist kun je adiabatisch koelen in je hele kwekerij." In het optimale geval kan de temperatuur wel een behoorlijk aantal graden omlaag gebracht worden. "Maar in elke omstandigheid geeft het een betere controle over je teelt." En dat is ook waarom de nevelinstallaties in koudere regio's ingezet worden. "De nevel biedt een extra tool om controle te houden over het klimaat."

RV onder controle
De afgelopen jaren is het areaal benevelde tuinbouw in Nederland vooral gegroeid dankzij het groeiende areaal aardbeienteelt. De sector is bovendien sterk geprofessionaliseerd. Daarvan maakt een nevelsysteem een belangrijk deel uit. Na de aardbeientelers volgen meer en meer tomatentelers. "Het gaat uiteindelijk allemaal om het optimaliseren van het rendement. Als je het klimaat en de RV beter onder controle kunt houden met een installatie, kun je flinke stappen zetten in de teelt en zo het rendement verbeteren."

In hetere klimaten is het voordeel van de installatie evident. "In de komkommers kun je de piek van de temperatuur afhalen. Dat scheelt in je productie en in je kwaliteit. Ook in de orchideeën speelt dit." Ook is er nog de relatief nieuwe tak van sport: de sla-teelt op goten. "In deze gevoelige teelten is een goed klimaat van belang. Met een te droge omgeving krijg je snel smet, maar als het te vochtig is ontstaan er schimmels en ziektes."

En dan zijn er nog de onverwachte toepassingen, zoals in de chrysanten. "Daar foggen ze om het stuifmeel neer te laten slaan. Dan hoeven medewerkers niet zoveel te niezen en hebben ze minder last van hooikoorts."

'


Productie in eigen huis

Toepassing
Juist vanwege de diverse toepassingen is de precieze afstelling en de kracht van de installatie een groot aandachtspunt bij MJ Tech. "We hebben wereldwijd honderden hectares nevel geïnstalleerd en horen hoe belangrijk het is om zekerheid te hebben over de nevel. Daarin kunnen we ons met onze installaties onderscheiden.We produceren alles in eigen huis. Zo leveren we krachtige installaties die precies af te stellen zijn zoals de teler ze wil."

Voor meer informatie:
MJTech BV
Ecustraat 7
4879 NP Etten-Leur (Nederland)
Tel: 0031 (0) 76-597 45 03
Fax: 0031 (0) 76-597 50 76
E-mail: [email protected]