Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kwekerij 't Hoog Bos: 35.000 m2 phalaenopsisteelt volledig geautomatiseerd

Toen Gerrit, Kees en Gerard van Wijk uit Nieuwaal een jaar geleden naar Logiqs toe kwamen met de uitdaging van het volledig automatiseren van hun nieuwe kas van 35.000 m2, waren de mensen van laatstgenoemd bedrijf zeer enthousiast om deze uitdaging aan te pakken.



Na bestudering van de specifieke eisen van de teelt en de gewenste capaciteit van de kas, zijn ze gestart met het ontwerpen, bouwen en implementeren van een volautomatisch container systeem met meer dan 3.000 containers (5.810 mm x 1.630 mm) geschikt voor een jaarlijkse productie van meer dan 2.000.000 Phalaenopsis Orchideeën.



Een aantal van de uitdagingen waaraan het logistieke systeem moest voldoen zijn:
  • Een gewenste oppotcapaciteit van 45.000 planten per week,
  • Een efficiëntere teeltcyclus dan de industrie standaard,
  • Een complex en gespecialiseerd productie proces gericht op phalaenopsis: de planten moeten éénmalig tijdens de teelt wijder gezet worden, de individuele planten moeten gestokt worden, de planten worden vervolgens in trays gezet, om vervolgens efficiënt gesorteerd en verpakt te worden voor de verkoop,
  • Een zeer flexibel en efficiënt order pick systeem.


Bij het ontwerpen van het project en het bespreken van de eisen en mogelijkheden met de klant, werd al snel duidelijk dat de beste oplossing voor een maximale flexibiliteit ook degene was die financieel het meest zinvol was. En dat was om te kiezen voor complete automatisering met 2D-Shuttles, 3D-Kranen en transportwagens langs de gevels van de kas.



Met vijf 2D-Shuttles, twee AGW’s (automatische gevel wagen), twee 3D-Kranen en een volledig geautomatiseerde werkruimte is het containersysteem nu gereed om aantallen te verwerken die in een conventionele potplantenkwekerij onhaalbaar zijn.



De 3D-Kranen zorgen ook voor een flexibel systeem, bij het oprapen voor verkoop zowel als voor een optimale ruimte benutting. De 3D-Kranen zijn ook een bijzonder geschikte oplossing voor orchideeën vanwege hun geringe effect op de planten, waardoor veel minder schade aan de planten ontstaat dan bij gebruik van andere technieken.



Alle automatisering in de kas wordt aangestuurd met behulp van het softwareprogramma van Logiqs, Dat-A-Control V3. Dit geeft de teler volledige controle over zijn teelt, met de mogelijkheid de productie in de kas praktisch overal in de wereld te controleren. Naast het besturen van de machines in de kas, verzorgt Dat-A-Control ook de registratie van de plantbewerkingen, daarnaast wordt een gedetailleerde geschiedenis bijgehouden van alle processen die de planten doorlopen.



Voor meer informatie:
Logiqs
Gert-Jan van Staalduinen - gert@logiqs.nl
Dennis van Dijk - dennis@logiqs.nl
www.logiqs.nl
Publicatiedatum: