Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sakata ontwikkelt 's wereld eerste stuifmeelloze lisianthus

De Japanse afdeling van Sakata Seed Corporation meldt een doorbraak op het gebied van de verdeling van lisianthus. Het is voor het eerst dat een veredelaar erin geslaagd is een stuifmeelloze variant te ontwikkelen.


Rechts en linksboven: de stuifmeelloze variant. Linksonder een foto van een gangbare soort.

De de afwezigheid van meeldraden heeft als groot voordeel dat pollen niet de bloemblaadjes, maar ook de verwerkingslijnen bij kweker en exporteur en uiteraard het huiselijk interieur bezoedelen. Het verdelen van bloemen zonder meeldraden is in enkele andere variëteiten al wel gelukt, maar in de lisianthus is het een primeur.

Sakata ziet in zijn algemeenheid de populariteit van de bloem groeien en hoopt dit met deze introductie nog een extra boost te geven. Een patentaanvraag is nog in behandeling.

Voordelen
Een groot voordeel van het ontbreken van meeldraden is te behalen op het gebied van logistiek en transport. Wanneer de bloemen door elkaar geschud worden, komt het stuifmeel dikwijls op de bloembladeren. Tegelijkertijd zou het afwezig zijn van meeldraden de bloei niet negatief beïnvloeden. In tegendeel zelfs: uit voorlopige onderzoeksresultaten zou blijken dat het vaasleven van de stuifmeelloze variant maar liefst 7 dagen langer is dan die van de meest gangbare variëteiten. Een niet onbelangrijk gegeven, zowel vanuit commercieel oogpunt als wel met het oog op transport.

Er zijn drie varianten ontwikkeld: Single-flowered White, Single-flowered Blue Picotee en Single-flowered Pink Picotee. In de herfst van volgend jaar zullen de eerste proefpartijen in Japan op de markt verschijnen, zo is de bedoeling. Proeven met dubbelbloemige varianten lopen en lanceringen in deze categorie mogen in de toekomst verwacht worden.Het vaasleven van de stuifmeelvrije varianten vs. klassieke soorten.


Commerciële potentie
De zonnebloem (Helianthus annuus) is een beroemd voorbeeld van een bloem, waarbij het creëren van een stuifmeelloze variant de populariteit ervan geen windeieren gelegd heeft. Als snijbloem welteverstaan. En Sakata kan het weten, want in 1986 had het bedrijf, met de lancering van de "Kagayaki", ook op dit gebied een wereldprimeur.

Voor meer informatie:
Sakata Ornamentals
www.sakataornamentals.eu
www.lisianthus.eu
Publicatiedatum: