Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tulpen rooien is weer begonnen

De trekkers kunnen het land op, de bollen de schuur in, de Polen en de scholieren pellen, tellen en inpakken. Kortom, voor de meeste bollenboeren uit de omgeving komt de leukste, drukste en bovenal gezelligste tijd er weer aan. Er gaat hard gewerkt worden om de bollen zo snel mogelijk uit de grond te krijgen. Ook moet er hier en daar flink wat schoongespoeld worden, want door de enorme regenval van afgelopen maandag 20 juni ligt er aardig wat prut op het land.



Als de bloemen zijn gekopt, staan er alleen nog bollen met stengels en blaadjes op het veld. In de bladeren worden via fotosynthese en assimilatie voedingsstoffen gemaakt voor de bol. Zonder die bloem, die eigenlijk de show steelt van de bol, worden deze voedingsstoffen geheel gebruikt voor de bol, die dus lekker groeit. Als de bol een gladde bruine huid heeft en de plantenresten geel zijn, kan die worden gerooid. Dit begint rond eind juni en duurt ongeveer een paar weken.



Rooien
Eerst worden de bovenste laag van de grond en de gewasresten van de bollen afgeslagen. Als deze goed verwijderd zijn, worden de bollen gerooid met een machine die een plaat onder de wortels van de bollen doordrukt en de grond en bollen omhoog haalt. In de weg omhoog wordt zoveel mogelijk zand tussen de tulpenbollen weggezeefd zonder de tulpenbollen te beschadigen. Het is het beste om het zand hier zo veel mogelijk weg te krijgen, want anders zitten de kwekers daar weer mee in hun schuur. Ze belanden hierna in een aanhangwagen tot deze vol zit en weggebracht wordt.



Nadat ze gerooid zijn, kunnen ze de schuren in, waar ze gepeld en verpakt worden tot ze klaar zijn om bezorgd te worden.

Voor meer informatie:
Fluwel
Belkmerweg 20 A
1754 GB Burgerbrug
T: +31 (0) 226 421 155
F: +31 (0) 226 420 053
info@fluwel.nl
www.fluwel.nl
Publicatiedatum: