Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De winst van vacuüm koelen aan de bron

"Temperatuur is met afstand de belangrijkste factor in het op peil houden van de kwaliteit van bloemen. Daarom is het beheersen daarvan tijdens transport cruciaal en een techniek die hierbij steeds meer terrein wint, is het vacuüm koelen. Het is echter van cruciaal belang gelijk na de oogst te koelen en niet later." Dat zegt Mauricio Gleiser van Vacuum Cooling Colombia, een bedrijf dat dergelijke koelsystemen levert.


Een vacuüm koeler voor twee vliegtuigpallets (2.5 breed x 3.2 diep x 3.0 m hoog). "Het duurt 30 minuten om bloemen van 12 graden terug te koelen tot 1 graad", aldus Gleiser.

Voordelen
Volgens Gleiser heeft vacuüm koelen een aantal voordelen t.o.v. conventionele koelsystemen. "Het voornaamste voordeel is dat bloemen tijdens transport de kou langer vasthouden en daarom in betere staat op de plaats van bestemming aankomen. Ook wordt het vochtgehalte teruggebracht, wat niet allen botrytis tegengaat, maar ook de dozen steviger houdt. Bovendien is deze methode het snelst, kunnen in korte tijd grote hoeveelheden gekoeld worden en is minder ruimte nodig.

Wanneer te koelen?
Het is van belang bloemen zo gauw mogelijk na oogst te koelen. Gleiser: "Uit onderzoek is gebleken dat het vaasleven, mits gekoeld aan de bron (in ons geval: Bogota airport), met 54% verlengd wordt. Wanneer er pas op de plaats van bestemming gekoeld wordt, is dit slechts 5%." De studie waar Gleiser aan refereert, dateert van een aantal jaar geleden, waarbij het vaasleven van rozen, gekoeld op de plaats van verzenden of de plaats van bestemming en gekoeld in de traditionele koeling of met vacuüm koelen met elkaar worden vergeleken.


Ter plaatse (Bogota)
Bestemming (Miami)
Vaasleven (dagen)
Vacuüm cooling
Vacuüm cooling14.3
Vacuüm coolingKoelruimte12.9
KoelruimteVacuüm cooling8.9
KoelruimteKoelruimte8.4


Waarom is koelen aan de bron effectiever?
"Wanneer bloemen pas op de plaats van bestemming gekoeld worden, zijn zij al langdurig blootgesteld aan hoge temperaturen, hoge luchtvochtigheid en hoge ethyleen waarden. Gedurende die tijd, wanneer de bloemen naar Europa gaan, kan dit tot wel 36 uur duren. Botrytis heeft bijvoorbeeld dan alle tijd gehad toe te slaan. Wanneer wij hier in Bogota al koelen, zijn de bloemen maar 4 tot 6 uur buiten de koeling geweest en zelden blootgesteld aan temperaturen boven de 11 graden."

Voor meer informatie:
Vacuum Cooling Colombia LTD
Mauricio Gleiser
Email: [email protected]
www.vacuumcooling.ws

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer