Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meerderheid Europees Parlement wil patenten voor traditionele plantveredeling tegenhouden

Het Europees Parlement wil voorkomen dat producten die voortkomen uit conventionele plantveredeling, zoals kruising, gepatenteerd kunnen worden. Patenten staan innovatie, voedselvoorziening en kleine ondernemingen in de weg, zo stelt het in een resolutie die op 17 december is aangenomen. Het Europees Parlement was verrast door het recente besluit van het Europese Octrooibureau om patenten op zulke producten toe te laten en roept nu de Europese Commissie op met spoed de bestaande regels te verduidelijken en te garanderen dat kwekers toegang behouden tot biologisch uitgangsmateriaal.

Plantenveredeling moet worden gezien als een proces dat al eeuwenlang door boeren wordt toegepast. Toegang tot biologisch uitgangsmateriaal is cruciaal voor innovatie en de ontwikkeling van nieuwe soorten. Ook de voedselzekerheid en maatregelen tegen de klimaatverandering zouden geraakt worden door patenten. Bovendien vergroten patenten de kans op monopolies in de sector. Producten als planten, zaden, inheemse eigenschappen of genen moeten gevrijwaard blijven van patenten, zo benadrukken het Europees Parlement in de resolutie die met 354 stemmen voor, 229 tegen en 35 onthoudingen is aangenomen.

Het Europees Parlement roept de Europese Commissie op opheldering te geven over bestaande regels - vooral over de Europese biotechnologie richtlijn - en deze uitleg met het Europese Octrooibureau te delen en te garanderen dat producten die voortkomen uit traditionele kweektechnieken niet gepatenteerd kunnen worden. De resolutie van het Europees Parlement is een reactie op het besluit van 25 maart 2015 van de raad van beroep het Octrooibureau om patenten toe te laten voor een tomaat en broccoli die zijn ontstaan uit traditionele kweektechnieken. Het Octrooibureau stelt echter dat essentiƫle biologische processen weliswaar niet gepatenteerd kunnen worden, maar de daar uit voortkomende planten of vruchten wel. Binnen het Europees Parlement wordt gevreesd dat zo'n rigide interpretatie van huidige regels een negatieve invloed zal hebben op het Europese concurrentievermogen en zal leiden tot monopolisten op de voedselmarkt. Op 10 mei 2012 riep het Europees Parlement het Octrooibureau al op zulke producten niet in aanmerking te laten komen voor patenten.

bron: Europees Parlement / AgriHolland
Publicatiedatum: