Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ALV FloraHolland

“2016 wordt het jaar van de versnelling”

Tholen - De grote jongens bij FloraHolland, Lucas Vos, Rens Buchwaldt en Bernard Oosterom, zaten gisterenavond de algemene ledenvergadering in Naaldwijk voor. Zitten is daarbij niet helemaal het juiste woord, want een statafel in het midden van een 'arena' gaf het geheel een meer interactieve en open sfeer dan gebruikelijk. Qua inhoud, stemmingen, plannen en andere voor de coöperatie belanghebbende zaken waren er echter weinig verassingen. Iets dat de directie in de zak kan steken; de financiële resultaten vallen niet tegen en het 2020 programma staat stevig op de rails.Zorgen
Wat niet betekent dat alles automatisch beter zal worden. Lucas Vos schetste in een paar minuten de collectieve zorgen van de coöperatie. Extern kan men denken aan grote vragen als: is de BTW verhoging op bloemen en planten, waar enige tijd geleden sprake van was, definitief van tafel?; zal Europa, met het oog op ziekten als Xylella en – actueel – de bruinrotbacterie, de grenzen voor het internationale handelsverkeer in plantmateriaal openhouden?; en gaan ze echt besluiten het mogelijk te maken natuurlijke planteigenschappen patenteren? Daarnaast zijn er intern punten van aandacht als het afnemend aantal leden, zorgen om verschillende productgroepen (met name in tulpen, phalaenopsis en rozen spelen er vragen) en zijn de doelstelling voor 2020 misschien wat al te ambitieus (“we zijn aan het versnellen, maar gaan we hard genoeg?”).


Lucas Vos, Bernard Oosterom en Rens Buchwaldt bij het afsluitende vragenrondje

FloraHolland 2020
Die doelstellingen, samengevat in het programma FloraHolland 2020 en waarmee een moderniseringsslag en nieuwe positionering beoogd wordt, zit na wat opstartproblemen in de lift, aldus Vos. De grootste uitdagingen zijn het vormgeven van de klok en Het Nieuwe Veilen (“die klok bestaat al meer dan 100 jaar, maar wanneer we er echt over nadenken, is er nog altijd de vraag: hoe werkt die nu precies?”); het verbeteren van digitale afzetkanalen en –mogelijkheden (“in 2020 willen wij voor 1 miljard op de klok wegzetten); het vergroten van de consumentbesteding (dat volgend jaar 5,7 miljard moet zijn); en, last but not least, het doorzetten van een cultuurverandering binnen de organisatie. "Men moet trots kunnen zijn op het lidmaatschap, en wij als coöperatie zullen moeten transformeren – en dan uiteraard naar iets mooiers”


Lucas Vos

Centen
Onvermijdelijk is natuurlijk het duiden van de financiële stand van zaken. Financieel directeur Rens Buchwaldt lichtte de begroting toe, besprak enkele veranderingen op het gebied van de ledenlening en de participatieheffingen en ging ook kort in op de uitdagingen op het gebied van financiering van de coöperatie in de komende jaren. De leden spraken zich met een ruime meerderheid - ongeveer 95% - uit voor de plannen. Bovendien gaf Buchwaldt namens de directie aan voor volgend jaar een omzetstijging van ruim 3% te verwachten.


Rens Buchwaldt

Herbenoemingen
Tijdens de vergadering werden twee commissarissen herkozen, Jack Goossens en Mariëlle Ammerlaan. Een derde lid uit de raad, Louis Bouman, zwaaide af en werd voor zijn jarenlange inzet in het zonnetje gezet. Voor hem komt geen nieuw lid in de plaats, omdat de raad besloten heeft het aantal posities terug te brengen van 11 naar 9.


Louis Bouman krijgt een speldje

Onderstaande video werd op de vergadering getoond. Verschillende kwekers, klanten en mensen uit de organisatie spreken zich uit over het afgelopen jaar en de verwachtingen voor het volgende: