Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Special Jaaroverzicht

De wereld wordt een dorp

Tholen - De wereld verandert en zo ook de tuinbouw. Misschien wel het grootste gevolg is dat afstanden steeds beter overbrugbaar zijn. Tot voor kort waren het droomgezichten: per boot of trein naar China bloemen en planten vervoeren. Maar nu komt het steeds dichter bij. Nieuwe markten kunnen zich openen en het groeipotentieel lijkt bijna eindeloos. In deze special diepen we enkele artikelen op die deze internationalisering vanuit verschillende hoeken belichten:



Alibaba wil Nederlandse bloemen in digitale etalage

De Chinese internetreus Alibaba zet de deur open voor Nederlandse bloemen. Dat bleek tijdens een bezoek van Koning Willem Alexander aan het het Alibaba-hoofdkwartier op de laatste dag van zijn staatsbezoek aan China. Tijdens de bijeenkomst deed topman van Alibaba Jack Ma de voorliefde van de Chinezen voor Nederlandse bloemen uit de doeken



Bloemen straks per trein naar China?

Transport van voedingsmiddelen en bloemen van Nederland naar China zou goed via het spoor kunnen, zegt LEI-onderzoeker Xiaoyong Zhang. Ze presenteerde de resultaten van haar onderzoek op 28 oktober aan een handelsdelegatie in China met toehoorders als de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en de directeur van het Havenbedrijf Rotterdam. Koning Willem-Alexander nam er een rapport in ontvangst dat Zhang schreef in samenwerking met de Rabobank.



Fotoreportage IFEX 2015, Tokio, Japan

Van 14 t/m 16 oktober toonden kwekers, veredelaars en toeleveranciers hun nieuwe en bestaande producten op de IFEX in Tokyo, Japan. Onze redacteur van FloralDaily was erbij, sprak met de standhouders en maakte er een uitgebreide fotoreportage.



"Veel te weinig aandacht vanuit Nederland voor IPM Dubai"


"Er zijn veel producten uit Aziƫ en ook is Afrika en met name de Afrikaanse roos goed vertegenwoordigd. Maar je ziet heel weinig Nederlanders en dat is echt jammer, want er liggen hier zoveel kansen! Met name op het gebied van planten zijn er enorme markten te ontginnen."



Wereldhandel snijbloemen bedraagt 7 miljard

Jaarlijks wordt er voor een bedrag van 7 miljard euro (9,3 miljard dollar) aan snijbloemen internationaal verhandeld. Nederland is met afstand de belangrijkste exporteur maar sinds 2013 is het aandeel gezakt tot 50%. Het aandeel van uitsluitend in Nederland geteelde bloemen is waarschijnlijk ruim 40% van de totale wereldhandel. In Nederland worden namelijk nogal wat bloemen ingevoerd, die vervolgens weer naar andere landen worden uitgevoerd. Tien jaar terug was het aandeel van Nederland in de wereldexport nog 63% en het aandeel van Nederlandse bloemen in het totaal lag rond de 55%.