Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
grote verschillen op de bloemistenklok Eelde

Prijzen kerstartikelen goed; weinig animo voor overige assortiment

Tholen - Met de kerst is het aanbod planten altijd wat anders dan anders. Zo wemelt het ineens van de kerststerren, staan er karren vol met kerstbomen en overheersen plotseling de kleuren rood en wit. “Dat is dit jaar niet anders, maar de focus van kopers op kleur lijkt dit jaar nog extremer dan anders”, meent Ivo van der Burgh, veilingmeester op de bloemistenklok in Eelde. Nu de kerst nadert, is dit natuurlijk een van de plaatsen waar dat het eerst zichtbaar wordt.


Een deel van het kerst aanbod, vanochtend op de klok in Eelde (foto's: Ivo van der Burgh)

Behalve de kleur valt dit jaar verder op dat het aanbod kleine kerstboompjes, de picea conica, groot is en bovendien voor mooie prijzen van de hand gaan. Ook de kerststerren zelf zijn goed aan de prijs. Daarnaast valt op dat amaryllissen erg gewild zijn en dat rood-witte cyclamen, witte azalea’s er in positieve zin bovenuit steken.

De een z'n brood...
“Minder positief is dat alles wat niet kerst gerelateerd is, slecht tot heel slecht loopt”, vertelt Ivo verder. “Een witte phalaenopsis vindt nog wel aftrek, maar met de gemengde kleuren is het dramatisch gesteld. Hetzelfde geldt voor de kalanchoë: een aantal partijen zijn doorgedraaid en gingen de container in. Maar helemaal dramatisch gesteld is het met de roze medinilla. Hier is totaal geen animo voor. Ditzelfde geldt voor de Gaultheria. De grote maatjes lopen nog enigszins maar alles onder de potmaat 13 is veruit onder de maat."


Amaryllis vindt gretig aftrek

Grote verschillen
De kerstster, die in aantallen traditioneel de rest van het assortiment ver achter zich laat, is met een middenprijs van 1,50 à 1,60 voor een potmaat 12 centimeter iets hoger dan vorig jaar. “Verder valt op”, besluit Ivo, “dat men echt scherp is op kwaliteit en de kweker dit in zowel positieve als negatieve zin aan den lijve ondervindt. Zo was er een kweker die 2,50 euro ophaalde en weer een ander die op 0,80 cent bleef steken. Er zijn wat dat betreft dus grote verschillen merkbaar.”

Voor meer informatie:
Ivo van der Burgh
Veilingmeester Bloemistenklok Eelde
T: 0503097272
E: ivovanderBurgh@floraholland.nl