Het binnenklimaat van veel gebouwen is slecht. Dat geldt ook voor kantoren, scholen, ziekenhuizen en andere (semi)openbare gebouwen. Kleinschalig onderzoek suggereert dat planten een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van problemen met het binnenklimaat. Een groep onderzoekinstituten, maatschappelijke organisaties en bedrijven gaat dit nu grootschalig onderzoeken. Bedrijven en zorginstellingen, die mee willen doen kunnen zich melden.
Planten brengen vocht in de lucht, kunnen de lucht reinigen van ongewenste stoffen en creëren ook een fijne omgeving. Dit kan ook economische besparingen opleveren, zowel via de technische kant (minder kunstmatige klimaatbeheersing, energiebesparing) als via een verbeterde prestatie van de gebruikers van een gebouw (bijvoorbeeld tot uiting komend in lager ziekteverzuim). Waarom laat de grootschalige toepassing van planten in gebouwen dan nog op zich wachten?
“Omdat er onvoldoende harde getallen zijn en nog te weinig innovatieve en toepasbare groenoplossingen,” zegt projectleider Annemieke Smit van Alterra. “Het ontbreekt aan bewustwording en het hard maken van de economische effecten via besparingen aan de technische kant en verbeteringen voor de gebruiker. Er is anders gezegd geen kosten-batenanalyse waarop bedrijven en instellingen zich kunnen baseren als zij de inrichting van hun binnenruimten groener willen maken.”
Het onderzoek moet leiden tot een verbeterde toepassing van groen in gebouwen voor duurzame inrichting en een gezond leef- en werkklimaat. Wat er tot nu toe aan onderzoek is gedaan is veelal nog te kleinschalig, versnipperd of uitgevoerd onder laboratoriumcondities. In een nieuw innovatieproject wordt niet alleen gekeken naar wat planten in fysisch opzicht aan de luchtkwaliteit in gebouwen bijdragen, maar ook wat de invloed daarvan is op het welzijn en gezondheid van de mensen die er werken of verblijven. Zo willen de onderzoekers kijken wat de daadwerkelijke effecten zijn van een grootschalige toepassing van planten op het binnenmilieu. Daarbij gaat de aandacht ook uit naar de kosten en baten ervan. Kun je bijvoorbeeld besparen op de traditionele energievretende luchtbehandelingssystemen? Kunnen planten het ziekteverzuim terugdringen of het concentratievermogen en (dus) de productiviteit van mensen bevorderen?
Het onderzoek maakt deel uit van De Groene Agenda, een koepelprogramma voor een gezonde leef-, woon- en werkomgeving, met een subsidie van de topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen en wordt uitgevoerd door een groot samenwerkingsverband van instellingen en bedrijven, waaronder Alterra Wageningen UR, Fytagoras, Wageningen Universiteit, het IVN, de Dutch Green Building Council, de stichting iVerde, FloraHolland, Noviflora, Donkergroen en Priva.
“Nu zijn we alleen nog op zoek naar bedrijven en gezondheidsinstellingen, die mee willen doen. Dus naar praktijklocaties waar we het onderzoek gaan uitvoeren,” zegt Annemieke Smit. “Geïnteresseerden kunnen zich bij ons melden.”
Bron: Wageningen UR
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Trade Fair Broodfabriek voor herhaling vatbaar
- "Je wilt zien hoeveel water er in een tank zit, niet hoeveel eruit is"
- Exclusieve nieuwe lijn Red Naomi! met 'allermooiste, allergrootste knoppen'
- De 2D barcode komt eraan, wat is het?
- Provincie koopt 15 ha grond in Egmond-Binnen bestemd voor bollenteelt
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
Weer
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-03-17 Wethouders Uithoorn bezoeken jonge tulpenkwekers van basisschool De Kwikstaart
- 2023-03-16 Extra bewaking bij geterroriseerde teler Paul
- 2023-03-15 Krimpflatie: minder tulpen per bos en nog veel meer voorbeelden
- 2023-03-14 Minister Adema op bezoek bij Rainbow Colors en Enza Zaden
- 2023-03-09 FPC Tulp overhandigt tulpen aan koningin Máxima
- 2023-03-09 Kindcentrum de Molenwerf ‘doneert’ Tuinbouw Battle kar aan ISK Bollenstreek
- 2023-03-09 Beacon Impatiens steunt onderzoek naar ziekte 'Friedreichse Ataxie'
- 2023-03-07 Krijtwit, nieuw biertje voor 'krijtende tuinder'
- 2023-02-24 Aadje Tomaatje en Gerrie Gerbera op pad door Pijnacker-Nootdorp
- 2023-02-22 Carnavalsoptocht Oeteldonk voortgetrokken dankzij stukje tuinbouwtechniek
- 2023-02-22 Belgische sierteelt op de bres voor slachtoffers aardbeving Syrië en Turkije
- 2023-02-21 Duin- en Bollenstreek in het jaar 2050 en 2100
- 2023-02-09 Zijn coniferenkwekerijen een toevluchtsoord voor kneuen?
- 2023-02-08 Gratis inrichtingsplan en bomen voor inwoners Utrecht die hun erf willen vergroenen
- 2023-02-07 Orde van de Glazen Stad voor Adri Bom
- 2023-02-06 Planten eten geen paracetamol
- 2023-01-31 Bollenjongens nemen eerste exemplaar magazine De Groene Tulp in ontvangst
- 2023-01-30 Tuindersmentaliteit helpt voetbaltalent bij Ajax
- 2023-01-27 Partij voor de Dieren Zuid-Holland wil af van 'energieslurpende' glastuinbouw
- 2023-01-24 Spruitenboer OVATA deelt uit