Sebastian Padula, Josarflor:

Ecuadoriaanse kwekers balen van Valentijnsdag op zondag

Het is een moeilijk jaar geweest voor veel Ecuadoriaanse telers, voornamelijk door de onrust in Rusland en Oekraïne, de wisselkoersen en de hoge transportkosten. Ze hopen dat dit seizoen beter zal worden, maar ze maken zich zorgen over Valentijnsdag 2016, omdat deze op een zondag valt. Dat zegt Sebastian Padula van Josarflor, een bedrijf waar rond de 100 varieteiten rozen gekweekt worden in een 35 hectare grote kas in Ecuador.


Sebastian Padula en Emanuel Pilo Pais van Josarflor op de IFTF in Vijfhuizen.

Moeilijk jaar
Het is ook een moeilijk jaar geweest voor Josaflor. Omdat rond de 50% van zijn productie geëxporteerd wordt naar Rusland, hebben ze veel geleden onder de onrust in dat land, omdat hun export daalde. "We moesten met onze prijzen dalen om te kunnen concurreren,” zegt Padula. Ze moesten ook met hun prijzen dalen in Amerika en Europa. “Dit werd voornamelijk veroorzaakt door de waardedaling van de euro ten opzichte van de dollar. Het maakte onze bloemen erg duur voor de Europeanen. Bovendien vielen de vrachtkosten 20-30 procent hoger uit vergeleken met Colombia en Afrika."

Valentijnsdag 2016
Ze hopen dat dit seizoen beter zal zijn. "Gelukkig is de situatie in Rusland en de wisselkoers nu stabieler. Maar dit jaar valt Valentijnsdag op een zondag. "Weekenden zijn nooit goed voor de rozen verkoop. Uit ervaring weten we dat dinsdag, woensdag en donderdag de beste Valentijnsdagen voor de rozen verkoop zijn. Mensen zijn dan op hun kantoor en bestellen of kopen dan meer bloemen dan in het weekend. Dan gaan ze dineren of doen iets anders."

Hoop
"Alles wat we nu nog kunnen doen is hopen op het beste. We gaan gewoon door met het produceren van onze rozen en doen onze uiterste best om het komende seizoen kwaliteitsrozen te leveren,” zegt Padula.

Voor meer informatie
Josarflor 
Sebastian Padula

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven