Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bas Buiting, Agrozone;

Waterzuivering omzetten van kostenpost naar verdienmodel

Tholen - “Ozon is een sterke oxidant. Door het toe te voegen aan water, reageert het met allerlei afvalstoffen en brandt het die letterlijk kapot. Wanneer water bijvoorbeeld met UV of verhitter ontsmet wordt, worden weliswaar bacteriën en schimmels gedood, maar blijven de 'lijkjes' achter die biofilm in leidingen voeden en substraat vervuilen. Met ozon is alles weg en dus schoon.”


Bas Buiting, hier op de TBR Venray. Op de achtergrond de opstelling van de ozonfilter.

Dat vertelt Bas Buiting, op de Tuinbouw Relatiedagen in Venray het gezicht van Agrozone, een bedrijf dat gespecialiseerd is in allerhande waterreinigingstechnieken. Het reinigen met ozon is sinds jaar en dag een specialiteit en vindt geleidelijk zijn weg naar het hoofd, en daarmee de tuin, van steeds meer telers en kwekers. “Wat het reinigen met ozon nu echt interessant maakt”, vervolgt Bas, “is dat het ozon, O3, tijdens het oxideren wordt omgezet in O2, zuurstof. Zou de installatie slechts doen waar hij voor bedoeld is, dat wil zeggen, het zuiveren van water, dan is het nog altijd een kostenpost. Maar doordat het water nu tot zo'n 3 maal zuurstofrijker wordt gemaakt, is plots een verdienmodel gecreëerd. Met zuurstofrijk water groeien planten immers beter en krijg je groter en sterker gewas, wat leidt tot productie verbetering.”

Strengere wetgeving
Met het oog op de steeds strengere wetgeving op het gebied van emissie – vanaf 1 januari 2018 geldt een zuiveringspercentage van 95% op spoelwater van filters – richt Agrozone zich extra op deze investering, waarmee behalve een kostenpost dus ook een teelt voordeel te behalen is. Een ozonzuivering die het drainwater zuivert, ontsmet en het zuurstof niveau verhoogt en als er water geloosd moet worden dit zuivert van gewasbeschermingsmiddelen.


De emissieloze doekfilter in de stand

Filteren in stappen
Het zuiveren met ozon is niet de eerste stap. “Water dat uit de kas komt kun je zien als een soort theewater met theeblaadjes erin. Met ozon kunnen we de thee weer terugbrengen tot helder water, maar de blaadjes worden er niet mee uitgehaald.” Nu worden die 'blaadjes' – groeimedia en plantmateriaal – traditioneel gefilterd met zandfilter, ZAF of andere terugspoelfilters. Water wordt vanuit de kas door een filter gevoerd, waarna het in de drain tank terecht komt om weer ontsmet te worden. Echter, met de tijd slipt de filter dicht en moet er worden teruggespoeld. Een lastig probleem, te meer omdat de regels op het gebied van emissie steeds strenger worden.


De emissieloze doekfilter

Doekfilter
Om dit probleem het hoofd te bieden heeft Agrozone de emissieloze doekfilter ontwikkeld: een eenvoudige doch effectieve machine, waarbij het water door een doek gefilterd wordt. Het systeem werkt drukloos, waardoor op energie bespaard kan worden, en is makkelijk in de watercirculatie in te bouwen. Wanneer er een laag vuil op het doek ontstaat, stijgt het waterniveau in de bak. Wanneer dit waterpeil een bepaalde hoogte bereikt, wordt dat geregistreerd door sensoren. Vervolgens wordt het doek een stukje doorgedraaid, waardoor het water door een schoon stuk doek gelijk weer wegloopt. Het vuile doek wordt opgevangen in een afvalbak. “Behalve effectief, heeft men nu fysieke controle op wat er daadwerkelijk aan afvalstoffen in het water zit”, besluit Bas. “Dat kan erg handig zijn. Zo sprak ik laatst een teler, die in het residu wormpjes aantrof. Met een zandfilter zou hij dit nooit gezien hebben. Vervolgens kon hij in het gewas op zoek naar de bron en zodoende tijdig ingrijpen.”


Voor meer informatie:
Agrozone
Dalenk 3H
7371DE Loenen
T: 088-422.8222
Bas Buiting
E: bbu@agrozone.nl
Cees de Haan
E: cdh@agrozone.nl
www.agrozone.nl