blog Rianne Lek, Koppert

Ondergronds web van schimmels is het internet van de plant

Eerder dit jaar las ik een wetenswaardig artikel van de BBC dat planten met elkaar praten door middel van een internet van schimmels.*

De meest bekende, zichtbare schimmel is natuurlijk de paddenstoel, maar onder de grond zit het mycelium: dunne schimmeldraden. Deze draden vormen onder de grond een soort internet waardoor de berkenboom in uw tuin kan communiceren met een bramenstruik meters verder op. Geweldig toch!


foto: BBC

Ook kunnen bijvoorbeeld grote bomen de jonge bomen helpen door via dit netwerk voedingsstoffen te leveren. In welke mate is nog niet bekend, maar interessant is het wel. Planten kunnen elkaar via dit web zelfs “waarschuwen” voor plagen en hun verdedigingsmechanismen aanzetten. Verder schijnt dit web ook gebruikt te worden voor rivaliteit. Toxische stofjes regelen dat er geen concurrerende planten in de buurt komen.

In de praktijk zien wij soms uitkomsten die we nog niet goed kunnen onderbouwen. Ik vraag mij dan af: "Wat gebeurt er allemaal daar beneden dat wij nog niet weten? Zijn er nog meer systemen aan het werk die wij nog niet kunnen meten, gewoon omdat ze nog niet ontdekt zijn? Zijn we met al onze zintuigen toch erg beperkt in wat wij waarnemen? Welk zintuig missen we dan nog?"

Dit soort uitdagingen en nieuwe ontdekkingen maakt ons werk super interessant en geeft legio uitdagingen. Leonardo Da Vinci schreef rond 1500 al: "We know more about the movement of celestial bodies than about the soil underfoot." - en ondanks dat we steeds meer ontdekken is dat eigenlijk nog steeds zo.

*Het artikel in kwestie is deze


Auteur: Rianne Lek (consultant boomkwekerij), e-mail RLek@koppert.nlPublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.