Beekenkamp Trials: Cyclamen worden frivoler

Tholen - De cyclamenteelt in Europa groeit langzaam maar zeker, ziet John Boender van Beekenkamp Plants. Een van de oorzaken daarvan is de diversificatie in het aanbod. “Er is meer variatie in kleur en vorm. De cyclamen worden frivoler.”De afgelopen weken organiseerde Beekenkamp Plants de cyclamen Trials. Beekenkamp is wereldwijd marktleider in de plant. “De productie in Nederland verschuift naar een kleinere potmaat: de 10,5”, vertelt verkoper John Boender. “In de massaproductie is een kleinere potmaat handig voor de export: er kunnen er meer in een doos, meer op een kar.” De productie in bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk gaat juist de lokale markt op. Daar gaan veel specialties heen, en grotere potmaten heen, en de specialties. “Potmaat 17, maar ook een potmaat 23, gevuld met meerdere stekken. Dan praat je wel over veel kleinere partijen: een paar duizend per week tegenover honderdduizenden per week.”
Op de open dagen van Beekenkamp wordt de introductie van de nieuwe rassen gecombineerd met verschillende kennissessies en teeltproeven. Sinds vorig jaar heeft het bedrijf de mogelijkheid om houdbaarheid en tuinprestatie van de planten op eigen locatie te toetsen. Het levert een internationaal bezoek op. De cyclamenteelt groeit bovendien, ziet Boender. “Langzaam, geleidelijk.” Dat heeft ook te maken met de ontwikkelingen in het rassenaanbod. Beekenkamp heeft Morell en Schoneveld als hoofdleveranciers en levert in mindere mate Syngenta en Varinova. “Er is meer diversificatie te zien in het aanbod cyclamen in vorm en kleur. Ze worden frivoler.” Zo zijn de fantasy-kleuren in opkomst en zijn er opvallend gevormde variëteiten verkrijgbaar.


Linksboven: de Bellissima, rechtsboven de Blush, linksonder Petticoat en rechtsonder de Decora, met de witte bladeren

Diversificatie
“Je ziet de overloop in de kleur”, wijst Boender op de Blush. “Dat geeft een andere plant dan wanneer de bloem geheel fuchsia is. Er komen steeds meer variaties bij.” Zo is er de Pipoca in modernere kleurstellingen. Nieuw qua vorm is onder andere de Petticoat met hangende, klokvormige bloemen, en de Bellissima, met grillig gevormde, gefranjerde bloemen en bladeren. Ook zijn er sinds enkele jaren cyclamen op de markt met contrastrijke, witte bladeren: Decora's. "Voordeel daarvan is bovendien dat ze door het dikkere bloembad ook minder gevoelig zijn voor smet en schimmels. Ze kunnen ook naar buiten. Dat is nieuw voor de cyclamen.“

Voor meer informatie:
John Boender
Beekenkamp Plants B.V.
Korte Kruisweg 141
2676 BS Maasdijk
www.beekenkamp.nl
jboender@beekenkamp.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven