Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Informatie delen in de keten komt kwaliteit ten goede

Het thema van de Tuinplantendag dit jaar (afgelopen woensdag) was 'Kwaliteit in de keten'. Er is bij de verschillende ketenschakels veel informatie bekend, maar men is huiverig om die kennis ook te delen.



Eelke Westra (Wageningen UR Food & Biobased Research) vertelde tijdens de bijeenkomst over de resultaten van het onderzoek dat afgelopen jaren is uitgevoerd met o.a. eenjarige zomerbloeiers. Begonia, impatiens en petunia behouden hun kwaliteit het beste met een natte potkluit tijdens een zo kort mogelijk transport bij de voor de soort laagst haalbare temperatuur. Omdat veel producten gemengd op de kar of in de vrachtwagen gaan, moet een middenweg worden gekozen. Gemengd transport van de drie geteste soorten kan het best bij 8 tot 12°C. Licht tijdens het transport heeft een positieve invloed op de kwaliteit, maar is in de praktijk (nog) lastig toepasbaar.

De kwaliteit loopt in de keten altijd terug. Belangrijk is om het product met een zo goed mogelijke kwaliteit bij de consument thuis af te leveren. Kwekers staan niet echt open om informatie over de kwaliteit te delen in de keten, alhoewel het belang daarvan wordt ingezien. Er is angst voor claims.



Inzicht in het kwaliteitsverloop in de keten wordt de komende jaren van meer belang. Ketens worden langer en meer gesloten. Dat laatste biedt wel kansen voor het delen van informatie. Wageningen UR Food & Biobased Research werkt binnen het project GreenCHAINge aan het ontwikkelen van een kwaliteitsverloopmodel wat inzicht geeft in de startkwaliteit aan het begin van de keten en wat er in de verschillende ketenschakels gebeurt.

De Tuinplantendag 2015 werd mede mogelijk gemaakt door Florensis, Schneider BV, Dümmen Orange en Syngenta.

bron: LTO Glaskracht

Publicatiedatum: