Esteban Chiriboga, Ecoroses (Ecuador);

"Transport rozen net zo belangrijk als de teelt zelf"

Steeds meer bloementelers investeren in technieken en manieren om hun keten te verbeteren van de kwekerij tot aan de eindgebruiker. Ecoroses, een Ecuadoriaanse rozenteler heeft de afgelopen jaren ook geïnvesteerd in zijn koude keten. "Het nieuwste van het nieuwste op het gebied van koelapparatuur en procedures stellen ons in staat om de versheid van onze rozen te behouden van de oogst tot aan de levering", zegt Esteban Chiriboga, General Manager van Ecoroses.


Esteban Chiriboga

Hoge kwaliteit rozen
"Het begint allemaal met de teelt van kwaliteitsrozen, " zegt Chiriboga. In hun 25ha grote kwekerij produceert Ecoroses 20 miljoen stelen per jaar, in ongeveer 100 verschillende varieteiten. "Voor Ecuadoraanse normen zijn we een middelgroot bedrijf. We hebben ons uitsluitend toegelegd op de productie van kwaliteitsrozen", zegt Chiriboga. De kassen, elk met een grootte van ongeveer 1ha, zijn uitgerust met irrigatiesystemen van Nederlandse makelij. "We maken gebruik van geautomatiseerde irrigatiesystemen dat in diens functioneren rekening houden met de weersomstandigheden. Water en kunstmest wordt middels druppelirrigatie toegediend, wat een grote efficiëntie garandeert. Ook maken wij in ongeveer de helft van onze kassen gebruik van en eveneens uit Nederland afkomstig verwarmingssysteem, dat vooral helpt bij de preventie van ziekten. Daarnaast gebruiken wij ook software met GPS fucnties voor onze gewasbescherming. Dit stelt ons in staat de ontwikkeling van ziekten en plagen nauwkeurig te lokaliseren, te volgen en eventueel in te grijpen", vertelt Esteban.


Na de oogst

Classificeren
Na de oogst worden de rozen naar een 2000 m2 grote verwerkingsruimte gebracht, alwaar een keuring plaatsvindt. "De criteria die we gebruiken voor het classificeren van de rozen berust op een rij kenmerken, waaronder de lengte en dikte van de stengel, grootte van de knop, opening of snijpunt, bloemkleur en de gezondheid en conditie van het gebladerte", zegt Chiriboga. Nadat de rozen zijn gecategoriseerd, worden ze verpakt in golfkarton om hen te beschermen, terwijl het blad is bedekt met een plastic huls om uitdroging en beschadiging tijdens transport te voorkomen. Vervolgens wordt elke tros gemerkt met een etiket waarop het ras, steellengte, datum van de verwerking, het aantal stengels per bos en de code van de persoon welke de bos heeft voltooid staat.

Koelen
"Na het telen, oogsten en classificeren van de roos is het cruciaal dat de roos zijn kwaliteit behoudt tijdens het transport. Dit deel is net zo belangrijk als de teelt zelf", gaat Chiriboga verder. "Voortdurend koelen tijdens opslag en transport van de rozen is van essentieel belang. Daarom besteden we veel aandacht aan onze koelruimten die zijn uitgerust met de nieuwste technologieën." Er zijn twee koude-ruimtes op Ecoroses; een pre-koelruimte en een grote opslag-koelcel, samen goed voor een tatale oppervlakte van 4300 m3. "De pre-koelruimte verwijdert de buitenwarmte en voorkomt tevens dat de knoppen opengaan. In de koelcel wordt de temperatuur vervolgens tussen de 0,5 ° en 2 ° gehouden. Dit garandeert versheid en kwaliteit voor het verschepen.”

Alle koele ruimten van Ecoroses hebben een luchtreinigings-unit, AiroCide en ethyleenverwijderings eenheden. "Dit garandeert een langere houdbaarheid en voorkomt besmettingen."


Het verpakken en de verpakkingsruimten

Het laden van vrachtwagens voor transport naar de nabijgelegen luchthaven Mariscal Sucre in Tababela vindt eveneens plaats bij temperaturen tussen de 0,5 ° en 2 ° C.

Voor meer informatie
Ecoroses
Esteban Chiriboga
E: echiriboga@ecoroses.com.ec
www.ecoroses.com.ec


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.