"De zoektocht naar nieuwe specialiteiten is een topsport"

PUURgroenten teelt microgroenten, eetbare bloemen en kruiden

Tholen - Het bedrijf PUURgroenten in Middenmeer produceert sinds 2012 bijzondere soorten mini- en microgroenten, eetbare bloemen en kruiden. Onlangs introduceerden ze iets nieuws: de suikermaisscheuten. "De toepassing van dit product is heel breed", vertelt Saskia Lammers. "De suikermaisscheuten kan een chef verwerken in een zomerse salade of als garnering bij een dessert."


Han en Saskia Lammers

Topsport
Samen met haar man Han runt zij het teeltbedrijf. "PUURgroenten is altijd op zoek naar noviteiten. Daarbij zijn 'mini' en 'micro' belangrijke pijlers. "De zoektocht naar nieuwe kruiden en eetbare bloemen is topsport. Er zijn nog zo veel producten en smaken waar we niets vanaf weten", vervolgt ze enthousiast. "Er komt ook veel bij kijken. Kan het product überhaupt wel hiernaartoe worden geïmporteerd? Is het de juiste smaak waar de chef naar op zoek is? Het zijn spannende, maar leuke stappen om te maken. Op onze platen in de vijver staan heel veel experimenten. Het blijft ons verbazen wat chefs allemaal van deze producten kunnen maken. Hun creativiteit is onuitputtelijk. Zo'n suikermaisscheut gebruikt men bijvoorbeeld in plaats van het welbekende muntblaadje. Zo wordt een hele andere smaakbeleving gecreëerd."Van oorsprong had het stel Lammers een akkerbouwbedrijf met aardappelpootgoed en het telen van pootgoed is nog steeds een deel van hun activiteiten. "De waterteelt van deze speciale producten is uit nood geboren. In eerste instantie dachten we aan slateelt, maar dat is er al genoeg in Nederland. We wilden iets anders, iets bijzonders. Zo zijn we in deze niche terechtgekomen. Er wordt geteeld op water, op een oppervlakte van 2.200 vierkante meter."Olievlek breidt zich uit
Horeca is de belangrijkste doelgroep van PUURgroenten en daarnaast wordt geleverd aan groentenzaken en kookclubs. "We leveren rechtstreeks en via groothandel Rungis. Onze producten gaan met name naar Nederland, maar ook Frankrijk, België en Duitsland worden beleverd. De olievlek breidt zich langzaam uit." De producten worden 's morgens gesneden en worden gekoeld in de koelcel. Daarna worden ze verpakt in tempex dozen (gekoeld met ijs) en rechtstreeks naar de klant verstuurd. "We hebben wel eens een vraag uit Dubai gekregen, maar het is moeilijk om hierop in te spelen. Je kunt die reis niet helemaal controleren. Hier in Europa heb je er nog wel vat op en weet je dat het goedkomt. Maar als een product naar een verre bestemming wordt verzonden kan het zomaar enkele uren ergens in de warmte staan. Dat is amper te controleren." Saskia geeft aan dat het hard werken is om het product aan de man te krijgen. "Veel specialiteiten zijn nog onbekend en daar moeten we echt de baan mee op. Chefs moeten iets geproefd hebben voordat ze het gebruiken. Dat vergt een enorme investering, maar het is erg leuk om te doen."

Voor meer informatie:
PUURgroenten
Han en Saskia Lammers
Kolhornerweg 4A
Middenmeer
06-42121765
www.puurgroenten.com
info@puurgroenten.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven