Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

TJW op bezoek bij Gipmans, Brightbox en Scelta Mushrooms

Tholen - Tuinbouw Jongeren Westland (TJW) vereerde afgelopen vrijdag verschillende bedrijven in de regio Venlo met een bezoek. Op het programma stonden bezoeken aan Gipmans, Birghtbox en Scelta Mushrooms, drie bedrijven die in de tuinbouw hun mannetje staan en opvallen door innovatie en/of bedrijfsvoering.Iedere maand organiseert de vereniging voor haar leden – jonge ondernemers tot 35 jaar uit het Westland met een achtergrond in de tuinbouw – een thema-avond en twee keer per jaar wordt er uitgepakt met een busreis naar bedrijven buiten de regio. Aangekomen bij Gipmans kregen de deelnemers een rondleiding door een deel van het die dag snikhete kassencomplex en nam Jos Gipmans en collega uitgebreid de tijd innovaties, bedrijfsvoering en toekomstvisie van het bedrijf toe te lichten. Gipmans is de grootste potplantenkwekerij van Nederland - het teeltoppervlakte beslaat 62 voetbalvelden! - en levert alles op bestelling. Het bedrijf werkt bijna uitsluitend op bestelling: in 99,9% van de gevallen komt een klant met de vraag: "lever mij op tijdstip X zoveel planten van X". Het bedrijf is volop in ontwikkeling: in een van de kassen wordt sla geteeld op hydroponics, er wordt een productielocatie bijgebouwd en de consument wordt gezocht met steeds nieuwe concepten (de nieuwst: het 'sprout of the box' concept, waarbij de consument tools krijgt aangereikt om zelf te gaan telen) - in een woord: een inspirerende stop voor TJW.


Jos Gipmans vertelt over de hydroponics opstelling


Beelden uit de kassen: links boven en onder zijn de perspotten te zien, rechts boven sla op water, recht onder jonge komkommerplanten.


Jos Gipmans vertelt over de perspotmachine. De andere beelden zijn uit de verwerkings-/kiemruimte. Nadat het zaadje aan het groeimedium is toegevoegd, moeten de potten een tijdje gekoeld staan om te kiemen. In deze ruimte is het altijd tussen de 16 en 18 graden.Brighbox
Brighbox is binnen de Tuinbouw een begrip. Het gebouw waar voorheen de Floriade georganiseerd werd staat nu goeddeels leeg, maar Frans van Leijden, directeur van de HAS in Venlo is druk bezig daar verandering in te brengen. In de Vila Flora, de opvallende witte toren op het terrein, zal een campus gevestigd worden. Nu echter biedt het pand een thuis aan de Brightbox, een experimentele kas waarbij zonder daglicht geteeld wordt. Dit gebeurt in samenwerking met Philips. "We noemen het, met een knipoog, ook wel de Venlo-box: de ultieme Venlokas. Wat wij met z'n allen willen is controle. Alles in de hand hebben. De Venlo-box biedt dat en kun je bij wijze van spreken overal neerzetten, zowel in de woestijn als op de Noordpool." Er is veel enthousiasme voor het project in binnen-, maar vooral ook in het buitenland. Voor meer informatie over de Brightbox, klik hier.


Frans van Leijden vertelt over de Brightbox. Recht boven een kijkje in de box; links onder, de box van de buitenkant. Rechts onder: de regelsystemen op het dak van de box.

The Scelta Institute
Het thema van de dag – marketing in de tuinbouw – kreeg pas echt invulling bij Scelta Mushrooms. Ooit begonnen als champignonkweker doet het bedrijf nu alles met champignons – handel, innovatie, productontwikkeling en marketing – behalve het kweken ervan. Jan Klerken Junior, derde generatie in het bedrijf en zoon van de huidige baas Jan Klerken, verzorgde een inleidend praatje: "Er zijn vijf sectoren waarin wij actief zijn: frozen, preserved, snacks, flavourings en ceuticals. Wij zijn niet erg zichtbaar in de supermarkt, maar zogezegd achter de schermen stiekem een toonaangevende speler op tal van gebieden. Wij zijn de grootste leverancier van diepvrieschampignons wereldwijd. Waar je ook bent in de wereld, als je er een pizza eet en er zitten champignons op, dan komen die hoogstwaarschijnlijk bij ons vandaan; en de poeder in de Cup-a-Soup? - ook waarschijnlijk van ons."


Jan Klerken junior steekt zijn enthousiaste verhaal af


Links boven geeft Leon van Basten een rondleiding door het gebouw

In The Scelta Institute bevindt zich verder een luxe restaurant dat voor tal van activiteiten kan worden ingezet, The Scelta Kitchen. Het behoort tot de filosofie van het bedrijf: het wil een zekere feel uitdragen in zowel haar uitingen naar buiten toe als qua interne structuur. De champignon promoten, een open bedrijfscultuur, nieuwe dingen bedenken en - niet onbelangrijk - er lekkere dingen mee maken vindt men belangrijk. Ter afsluiting trakteerde de chef TJW op een smakelijk diner.