Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meldpunt voor 'extreme' boetes NVWA in tuinbouw

SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf roept telers, die buitensporig hoge boetes hebben gekregen van de NVWA, deze te melden bij de SGP. Deze meldingen zullen aan staatssecretaris Dijksma van Landbouw worden doorgegeven. Ze heeft beloofd die concrete voorbeelden te zullen gebruiken om na te gaan hoe de ruimte die de EU-regels bieden maximaal kunnen worden benut.

De SGP hekelt al geruime tijd de buitensporig hoge sancties die de NVWA oplegt. Dijkgraaf: "Dat een bollenteler duizenden euro's moet dokken omdat hij met het oog op de weersvoorspelling een dag te vroeg zijn gewas bespuit, is echt absurd. Zeker als je dit vergelijkt met andere overtredingen. Wie door rood rijdt, betaalt maximaal 200 euro. Een dag te vroeg spuiten kan je 6000 euro kosten. Wie zich niet aan de regels houdt, mag daarop aangesproken worden, maar het moet wel redelijk blijven."

Tijdens het overleg dat de Tweede Kamer eerder vandaag met staatssecretaris Dijksma had, agendeerde de SGP deze kwestie opnieuw. Dijksma erkende het punt en wil nu op basis van concrete gevallen kijken wat eraan te doen is. Via het meldpunt wil de SGP zo veel mogelijk boeren en tuinders in staat stellen om hun verhaal te doen.
Publicatiedatum: