Kleine Deense kweker razend druk met Stephanosis floribundas

De Stephanosis floribundas, in Nederland ook wel bekend als bruidsbloem, staat in bloei en is klaar voor verkoop. "Deze maanden zijn bijzonder druk voor ons," vertelt Kirsten Ladegaar Andersen, eigenaar van de Deense kwekerij Kjeld Hansen. "De hoeveelheid planten die verwerkt moet worden, is nu enorm."


Kirsten Ladegaar Andersen op de Nordic Flower Expo in Zweden.

De hele winter lang worden er voorbereidingen getroffen om nu, in de maanden maart, april en mei - en later nog twee maanden in de herfst - bruidsbloemen te kunnen leveren. "Wanneer de lente aanbreekt, moeten wij klaar zijn om te kunnen uitleveren. De planten moeten dan twee tot twee en een halve meter hoog zijn. Een maand voordat wij beginnen met uitleveren, wordt de temperatuur in de kas opgeschroefd. Pas wanneer dat gebeurt, beginnen de planten bloemen te ontwikkelen. De kas is onderverdeeld in verschillende segmenten, zodat we de bloei kunnen spreiden."Het totale oppervlakte van de kassen beslaat ongeveer 6000 m2 en is onderverdeeld in tien compartimenten. In acht daarvan wordt de stephanosis floribunda gekweekt, in de overige twee dipladenia. "De kassen zijn uitgerust met moderne klimaatbeheersingsapparatuur, schermen en automatische irrigatiesystemen. Verder is de opzet bescheiden: wij hebben de beschikking over een oppotmachine, maar verder gebeurt alles met de hand," aldus Kirsten.

Elk jaar wordt stekmateriaal gewonnen van de beste exemplaren. Het bedrijf doet dit al 50 jaar en volgens Ladegaard betekent dit dat de kwaliteit van de planten elk jaar beter wordt.

"Wij zijn maar een klein bedrijf," besluit Kirsten, "maar dat betekent niet dat ons blikveld beperkt is. In tegendeel: onze planten vinden uiteindelijk een weg naar tal van landen in Europa."


Voor meer informatie:
Kjeld Hansen ApS
Kirsten Ladegaard Andersen
Email: 50806@duftranker.dk

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.