Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De Ultieme Waterfabriek wil méér doen met gezuiverd rioolwater

Drinkwaterbedrijven, waterschappen, STOWA en KWR startten op 4 december 2023 de praktijkfase van De Ultieme Waterfabriek bij Nieuwater in Emmen. In het project doen de veertien partners praktijkervaring op om gezuiverd rioolwater (effluent) niet meer te lozen naar het oppervlaktewater, maar door extra zuivering direct opnieuw te gebruiken. Dat kan in verschillende kwaliteiten, voor verschillende toepassingen, zoals koelwater, proceswater voor industrie, water voor de tuinbouw én voor drinkwater. Eind 2027 is het project afgerond.

De praktijkfase van het project gaat vooral plaatsvinden in Nieuwater in Emmen. De installatie bestaat uit bewezen technieken, zoals koolfiltratie, ultrafiltratie, omgekeerde osmose, UV en marmerfiltratie, waaruit straks circulair water wordt geproduceerd. Er is gekozen voor bewezen technieken omdat de techniek niet het speerpunt is van dit project. Technisch is het al mogelijk om gezuiverd rioolwater verder te zuiveren zodat je het kunt drinken.

Maar wat is nodig om grootschalig gebruik van rioolwater voor de drinkwatervoorziening mogelijk te maken? Dat gaat het samenwerkingsverband de komende vier jaar onderzoeken. De focus ligt op de vraag of circulair water geaccepteerd wordt en of het juridisch mag.

Klik hier voor meer informatie over het project.

Publicatiedatum: