Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Adema over intrekken EU-wet gewasbescherming:

Ondanks uitblijven SUR wel extra actie voor betere waterkwaliteit

Helemaal officieel is het nog niet, maar ook in politiek Den Haag gaat men er na berichtgeving in diverse media inmiddels vanuit dat de Europese Commissie de gewasbeschermingswet (SUR) intrekt. Minister Adema van LNV noemt het in een brief aan de Tweede Kamer een 'teleurstellend resultaat'. Hij zegt dat het kabinet voorstander was voor invoering van de wet die moest bijdragen aan verduurzaming van het gewasbeschermingsgebruik, en daardoor verbetering van waterkwaliteit.

Adema: "Het intrekken van het SUR-voorstel betekent voor Nederland en andere lidstaten dat een belangrijke juridische prikkel wegvalt voor het op Europees niveau reduceren van het gebruik van chemisch-synthetische gewasbeschermingsmiddelen. Daarnaast zal een gelijk speelveld voor de bedrijven tussen de lidstaten niet verder worden bevorderd."

In een reactie op de eerste berichtgeving stellen land- en tuinbouworganisaties in Nederland dat ze in het SUR 'een stimulans misten om de beschikbaarheid van laagrisico-, biologische alternatieven, precisietechnieken of nieuwe veredelingstechnieken te vergroten.' Adema zegt daarop ingezet te hebben en ook na intrekking daarvoor te blijven pleiten.

Zonder SUR, een Engelse afkorting voor Duurzaam Gebruik Gewasbeschermingsmiddelen, zegt Adema voor Nederland te blijven werken aan de transitie op basis van bestaande wetgeving en doelstellingen, waaronder de Toekomstvisie gewasbescherming 2030. Om de waterdoelstelling te halen vindt Adema het noodzakelijk dat er aanvullende maatregelen komen.

Publicatiedatum: