Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De Nederlandse roos in cijfers

150 miljoen rozen
In de eerste twee weken van februari – in aanloop naar Valentijnsdag – worden elk jaar ongeveer 150 miljoen rozen verhandeld via Royal FloraHolland. 28 miljoen van deze rozen – dus ruim één op de zes – komen van Nederlandse kwekers. Over een heel jaar verhandelt de veiling in totaal 3,3 miljard rozen.

60 miljoen euro
De totale omzet van de rozen die worden verkocht rond Valentijnsdag bedraagt rond de 60 miljoen euro. Nederlandse kwekers zijn samen goed voor 21 miljoen euro omzet. Over een heel jaar is de omzet zo’n 745 miljoen euro.

150 kwekers

De rozen die worden verhandeld via Royal FloraHolland worden aangevoerd door ongeveer 150 kwekers. De 75 Nederlandse rozenkwekers vormen de helft daarvan. Hun kwekerijen beslaan samen bijna 200 hectare. In 2018 groeit de productie naar verwachting.

500.000 ton CO2 hergebruikt
Nederlandse rozenkwekers investeren veel in verduurzaming van de sector. Bij de industrie in de Rotterdamse haven komt veel CO2 vrij: schadelijk voor het klimaat, maar óók een belangrijke bouwstof voor planten. Daarom zijn er speciale leidingen aangelegd die CO2 naar tuinders in de omgeving transporteren. Die benutten het gas om hun planten beter te laten groeien. Zo hoeven ze veel minder gas te stoken voor de productie van CO2. In totaal wordt jaarlijks 500.000 ton CO2 uit de haven hergebruikt door de kwekers.

850 veilingkarren per dag

Gemiddeld worden er elke werkdag 850 veilingkarren vol rozen opgehaald bij de Nederlandse kwekers. De karren gaan allemaal eerst naar de veiling. Daar worden de rozen samengevoegd met andere producten en klaargemaakt voor verzending naar de klant. Door deze efficiënte logistiek gaan vrijwel alleen volle vrachtwagens de weg op richting de afnemer. Dat zorgt voor een minimale CO2-voetafdruk.

1 standaard emmer

In Nederland worden alle bossen rozen getransporteerd in dezelfde soort emmer. De emmers zijn eigendom van de veiling en rouleren met een soort statiegeldsysteem. Hierdoor blijft afval van verpakkingsmateriaal tot een minimum beperkt.

14 dagen houdbaar
Nederlandse rozen zijn tegenwoordig veertien dagen houdbaar. Door de ontwikkeling van nieuwe rassen en door teeltmaatregelen is dat bijna twee keer zo lang als tien jaar geleden. Ook het efficiënte logistieke proces speelt hierbij een rol: de rozen kunnen rijp worden geoogst, en staan bij de consument nog twee weken mooi op de vaas.



100% gasvrij
Porta Nova uit Waddinxveen is de meest duurzame rozenkwekerij van Nederland. Op de nieuwe locatie van Porta Nova – die later dit jaar in gebruik wordt genomen – wordt geen gas meer verstookt. De energie komt daar volledig van zelf gewonnen en opgeslagen warmte en van elektriciteit, waarvan het grootste deel groen opgewekt. Op de huidige teeltlocaties van Porta Nova is het gasverbruik de afgelopen jaren ook al sterk teruggebracht.

87 miljoen liter regenwater
Via in totaal 11 hectare kasdek vangt Porta Nova ieder jaar 87 miljoen liter regenwater op. Van dit water gaat niets verloren: alles wordt opgeslagen in waterbassins en gebruikt voor irrigatie. Water dat na toediening niet door het gewas wordt opgenomen, wordt opgevangen, gefilterd, weer opgeslagen in bassins en opnieuw gebruikt voor irrigatie. Er wordt dus geen leidingwater gebruikt of water geloosd naar de omgeving.

40% efficiënter licht
Sinds 2015 doet Porta Nova op 1 hectare een proef met LED-belichting. Samen met Philips wordt gezocht naar de optimale kleuren licht, waarmee de gebruikte energie naar verwachting 40% efficiënter kan worden omgezet in groeilicht.

3 milieubewuste ‘scouts’
Bij Porta Nova worden ziektes en plagen zo veel mogelijk bestreden met natuurlijke vijanden. Om dit zo effectief mogelijk te doen, werken bij Porta Nova 3 fulltime ‘scouts’. Zij lopen de hele dag door het gewas om te zoeken naar beginnende uitbraken van ziektes of insectenplagen. Door daar proactief op in te spelen, kan de inzet van chemische middelen tot een minimum worden beperkt.

Bron: MPS
Publicatiedatum: