Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Start tulpenseizoen eigenlijk heel gewoontjes"

Tholen - Het tulpennieuws is niet van de lucht. BloemenBureau Holland heeft januari tot maand van de tulp gebombardeerd, de kwekers maken op sociale media flink herrie voor het product en, naar het schijnt, komt de vraag elk jaar vroeger op gang. En in plaats van het adagium ‘kerstboom eruit, kamerplant erin’ te volgen, kiezen we “massaal” voor de tulp, weet bloemenbezorger Fleurop.

Nu doet men in de tulpen al een tijdje prima zaken en groeit het totale productie volume telkens weer een beetje, maar gekeken naar de prijs is er eigenlijk weinig nieuws. Vrij gewoontjes allemaal, zo melden verschillende kwekers.


Links de Franse tulpen van All4you, rechtsboven de tulpenvelden van Siem Munster en rechtsonder een kijkje in de kas bij Niels Kreuk

Gewoon goed
"Wij hebben natuurlijk met de kopers van doen en niet direct met de consument, maar links en recht hoor je dat de consument meer tot kopen bereid is", beaamt Siem Munster, tulpenteler uit de kop van Noord-Holland. Tegelijkertijd is er van euforie geen sprake: "De afzet is de laatste weken gewoon goed en heeft in het verleden echt wel eens stroever gelopen. Maar om te zeggen dat de prijzen door het dak gaan, daar is geen sprake van.”

Vraag en aanbod
Afgelopen weken was de vraag wel iets groter dan het aanbod, zo zou blijken uit veilingstatistieken. De aanvoer viel wat lager uit, en in die zin zijn de broeiers vroeger dan andere jaren uit het gebruikelijk kerstdalletje aan het klimmen. Kerst is nooit een toptijd voor snijbloemen, en, weet tulpenteler Niels Kreuk, überhaupt is het rond die tijd lastiger om een volle bezetting op het bedrijf te hebben.

Franse tulpen
Overigens komen er, ook nu in januari, tulpen uit het buitenland. Zo is er bescheiden aanvoer uit Frankrijk – tulpen te herkennen aan het papieren wikkel, weet Jan Koene van All4you Flowers – en vanaf volgende week op wat grotere schaal ook Italiaanse partijen. Maar op het geheel genomen is deze aanvoer minimaal en ook alleen in deze tijd van het jaar.