Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kennis over hoe en wanneer gewas licht het meest effectief gebruikt

De glastuinbouw heeft als doelstelling om in 2040 klimaatneutraal te kunnen telen. Om dit te realiseren wordt in gezet op meerdere sporen. Eén daarvan is het verlagen van het energiegebruik door een intelligente aansturing van de assimilatiebelichting, waarmee anders, minder en slimmer belicht kan worden. Dit is de doelstelling van het "Masterplan Licht" dat begin 2024 gestart is. In het Masterplan Licht werken de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research, Improvement Centre, Plant Lighting en Glastuinbouw Nederland samen, met financiering door de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen en Stichting KIJK.

LED-belichting
Met LED belichting is al 50% elektriciteit te besparen ten opzichte van SON-T belichting, zeker nu de efficiënties van LED armaturen oplopen richting de 3.9 µmol/J. Om volgende stappen te maken in het reduceren van het elektriciteitsgebruik voor belichting moet effectiever gebruik gemaakt worden van zonlicht en moeten het aantal belichtingsuren teruggebracht worden, moet meer gedimd worden wanneer dat mogelijk is, en zou lichtintegratie toe gepast kunnen worden.

Masterplan Licht
Over hoe dat goed gedaan kan worden zonder nadelige gevolgen voor productie en productkwaliteit is nog heel weinig bekend. Daarom wordt in het Masterplan Licht plantfysiologische kennis ontwikkeld over hoe en wanneer een gewas licht het meest effectief gebruikt, hoe verschillende gewassen om kunnen gaan met lichtwisselingen en op welke tijdschaal. Eén van de vragen hierbij is of het aanhouden van een stabiel lichtklimaat beter is voor het gewas dan wisselende omstandigheden. En hoe het kasklimaat verder afgestemd moet worden op deze lichtniveaus, op een energiezuinige manier die goed is voor het gewas en de teeltdoelstelling.

Inhoud
In het eerste werkpakket van het Masterplan Licht worden interviews gehouden met telers, voorlichters, onderzoekers en toeleverende industrie. Daarnaast wordt de bestaande kennis over de effecten van (wisselende) lichtniveaus op het gewas verzameld, en worden de kennishiaten geïnventariseerd. Dit vormt de basis voor de experimenten die in de volgende werkpakketten zullen worden uitgevoerd bij de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research, Improvement Centre en Plant Lighting. In de komende maanden zal er regelmatig over dit project gecommuniceerd worden, waarbij zoveel mogelijk kennis over gebruik van licht en belichting in de tuinbouw gedeeld zal worden.

Bron: Kas als Energiebron

Publicatiedatum: