Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
WUR duidt cijfers CBS

Export snijbloemen flink gestegen

De handelsbalans voor 2016 laat een gunstige ontwikkeling zien voor snijbloemen, zo bleek vorige week al uit cijfers van het CBS. Een hogere procentuele stijging van de export, inclusief wederuitvoer, (8%) dan de import (5%) ten opzichte van 2015 zorgt voor een toename van het saldo op de handelsbalans. Nederland blijft een belangrijk land voor de afzet van bloemen uit andere landen. Nederland exporteert vooral snijbloemen naar Duitsland, het Verenigd Koninkrijk (VK) en Frankrijk. De import van snijbloemen in Duitsland is vooral afkomstig uit Nederland. Kenia is op gepaste afstand tweede herkomstland op de Duitse markt.


Figuur 1: Import en export van snijbloemen in 2016 naar regio (Bron: CBS, raming nov-dec door CBS en Wageningen Economic Research)

Figuur 2: Nederlandse export van bloemen (Bron: CBS, raming nov-dec 2016 door CBS en Wageningen Economic Research)

Handelsbalans stijgt weer
Na enkele jaren die een daling te zien gaven, is de handelsbalans van snijbloemen voor Nederland in 2016 met € 236 mln. gestegen. Het saldo is geraamd op € 2,8 mld. De relatief kleine toename van de import, vergeleken met voorgaande jaren, wordt met name veroorzaakt door tegenvallende productie in het eerste halfjaar in de Afrikaanse landen. Naast de rechtstreekse handel naar andere afzetlanden dan Nederland wordt nog altijd veel van deze productie via de Nederlandse bloemenveilingen verwerkt en vervolgens verhandeld en geëxporteerd. Het snijbloemenareaal is in Nederland verder gedaald. Door een stijging van de productie per vierkante meter nam de Nederlandse productie zelfs een beetje toe. Hierdoor neemt de export, inclusief wederuitvoer, in 2016 naar verwachting toe. De export vanuit Nederland gaat voor het grootste deel naar landen binnen de EU (87%).


Figuur 3: Belangrijkste exportbestemmingen van snijbloemen uit Nederland (Bron: CBS, raming nov-dec 2016 door CBS en Wageningen Economic Research)

In dit PDF bestand publiceert Wageningen UR een nadere beschouwing van de marktontwikkelingen.
Publicatiedatum: