Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

600 telers een maand zonder CO2

Tholen - De maand mei is nog maar net begonnen en nu al weet OCAP dat zo'n 600 telers de rest van de maand in de problemen zullen zitten. Het bedrijf kan de bedrijven deze periode niet of nauwelijks voorzien van CO2. Extra sneu aan het verhaal is dat de meeste telers vanuit hun kas de CO2 van de nieuwe kolencentrale op de Maasvlakte de lucht in kunnen zien gaan.

Geen CO2
Er zijn ongetwijfeld lelijke woorden gevallen bij CO2-leveringsbedrijf Ocap. Het bedrijf moest vanochtend bevestigen dat zo'n zeshonderd telers de komende weken in de problemen raken omdat ze geen of nauwelijks beschikking hebben over CO2. Die CO2 wordt normaliter geleverd door Shell en door Abengoa. De levering vanuit Shell ligt stil vanwege een grote onderhoudsoperatie. "Normaal gesproken kan de CO2 van Abengoa dit voor een belangrijk deel opvangen", verklaart een woordvoerder van het Ocap. Abengoa echter vroeg eind april uitstel van betaling aan omdat het Spaanse moederbedrijf in financiële problemen verkeert. De productie ligt al enkele dagen stil en wanneer deze wordt opgestart is niet onduidelijk. "Shell heeft aangegeven eind van de maand weer in productie te zijn. Dan zijn we grotendeels uit de problemen", vertelt de woordvoerder. Verwacht wordt bovendien dat Abengoa ook weer opstart. "De fabriek is een nieuwe fabriek en deze vestiging draait goed. Alleen internationaal spelen de financiële problemen."

OCAP heeft nog geprobeerd om elders in Europa CO2 in te kopen, maar dat is niet gelukt. Directeur Jacob Limbeek spreekt zijn verbazing en grote frustratie over de situatie openlijk uit. “Voor de Nederlandse glastuinbouw is de beschikking over voldoende CO2 van levensbelang. Wij kunnen slechts in een deel daarvan voorzien. En nu dus helemaal niet, terwijl een paar kilometer verderop schoorstenen tonnen CO2 uitstoten. Dat is heel frustrerend. Heel Nederland wil de hoeveelheid uitgestoten CO2 terugdringen. De tuinbouw heeft die CO2 dringend nodig en kan daarmee tonnen aardgas besparen. Maar het lukt maar niet om die twee behoeftes goed met elkaar te matchen. En daar dreigt niet alleen het milieu, maar ook de tuinbouw de dupe van te worden."

Maasvlakte
Een aantal kwekers beschikt over eigen CO2-buffers en een aantal bedrijven zal aardgas moeten stoken om de ketel aan het draaien te krijgen en met de rookgasreiniger alsnog te kunnen beschikken over CO2. Dat terwijl de meeste telers vanuit hun kas een enorme CO2-bron kunnen zien liggen: de recent geopende kolencentrale op de Rotterdamse Maasvlakte. De CO2 die nu als afvalproduct de lucht in gaat, zou volgens een studie van TNO prima geschikt zijn voor de glastuinbouw. De CO2 moet daarvoor worden afgevangen, gereinigd en opgeslagen. Met bestaande technieken als seizoensbuffering kan de glastuinbouw dan de CO2 op elk gewenst moment inzetten voor een duurzamere teelt.

Ondanks dat deze technieken beschikbaar zijn, lukt het de partijen niet hier concrete afspraken voor te maken. Wel gaat de CO2 straks de grond in: er sprake van een proefproject waarbij een deel van de CO2 in een leeg gasveld gepompt word. De plannen hiervoor zijn concreet, maar nog steeds niet definitief.