Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Robert Roodenburg, VGB; Marco Stolze, MS Sales & Consultancy;

"Eventuele boycot raakt Rusland harder dan Nederland"

Tholen - Een boycot van Nederlandse bloemen en planten zou Rusland nog harder raken dan Nederland. Dat schat Robert Roodenburg, directeur van VGB in. “De Nederlandse combinatie tussen assortiment en logistiek is uniek.” Ook de handel ziet een boycot nog niet voor zich. “Russische dreigementen moet je altijd serieus nemen, maar de economische schade zou voor Rusland zelf ook flink zijn”, aldus bloemenhandelaar en –consultant Marco Stolze.



Voor de derde keer dit jaar werd er deze week gesproken over een boycot vanuit Rusland voor Nederlandse bloemen en planten. Dat is niet goed voor de handel, denkt Robert Roodenburg. “Alles wat normale, vrije handel belemmert zorgt voor onrust. In de bloemenhandel werkt men dan wel van dag tot dag – maar wat je nu ziet helpt niet. Iedereen wordt zenuwachtig van dit gedoe.” Voor Marco Stolze van MS Sales & Consultancy staat een ding vast: het verhaal van de beestjes, die gevonden zouden zijn in zendingen bloemen, is onzin. “Het kan altijd dat er iets meekomt, maar dat zijn zeldzame gevallen.” Hij ziet de eventuele boycot dan ook vooral als onderhandelingsonderwerp. “Daarvoor is de bloemen- en plantensector de afgelopen jaren vaker gebruikt. Met onze grote en gevarieerde industrie is Nederland hier erg gevoelig voor. Nu gebruiken ze het mogelijk om het MH17-tribunaal te voorkomen.”
 
Sierteelt in Rusland
Rusland staat erom bekend alleen producten te boycotten die ze op andere manieren kunnen bemachtigen. Hoe zit dat met de sierteelt? De Russische tuinbouw ontwikkelt zich de laatste jaren al opvallend snel. “Rusland heeft de munt zien kelderen en de importkosten zien stijgen – dat is sowieso een motivatie om meer zelfvoorzienend te willen worden”, ziet Stolze. Volgens hem kan een klein gedeelte van de productie al worden overgenomen. Roodenburg is daar wat voorzichtiger in. “Je ziet dat ze er al langer aan bezig zijn, maar voordat het lukt zijn we nog jaren verder.”
 
Export
Het alternatief voor eigen productie is om de bloemen en planten zonder tussenkomst van Nederland te importeren. Stolze ziet mogelijkheden uit evt. andere Europese landen. “Import uit bv Polen, Duitsland, België, Spanje, Italië en Denemarken - dat biedt wat ruimte.” Ook hier houdt Roodenburg een slag om de arm. “De wereldwijd belangrijkste productiegebieden zijn meestal gespecialiseerd in één specifiek product. Kijk naar de rozen uit Ecuador. Die exportwaarde is hoger dan die van Nederland naar Rusland – maar dat zijn alleen maar rozen. Voor een compleet assortiment zijn meerdere leveranciers nodig. Dat versnippert je logistiek, zorgt voor hogere risico’s, problemen met je distributie,” somt hij op. “Al met al zal het daardoor duurder zijn een compleet assortiment uit alle hoeken van de wereld te importeren dan dit via Nederland te doen. De Nederlandse combinatie tussen assortiment en logistiek is uniek.”
 
Russische schade
Dreigingen uit Rusland moet je altijd serieus nemen, menen zowel Stolze als Roodenburg, maar een algehele importstop zien zij beiden niet zomaar gebeuren. Roodenburg: “De Russische consument is gek op bloemen en juist in de afgelopen jaren heeft de groothandel een stevige markt opgebouwd. Dat zullen ze niet snel uit handen geven want daar verdienen ze goed aan. Als die sector ter ziele gaat, hebben ze er zelf bijna nog meer last van dan wij.”