Laurens Maartens, NBWM:

"Het is nu 50/50 voor het pond"

De Britse centrale bank gaat vandaag een voorschot nemen op een heel lastige rentekeuze die in augustus genomen gaat worden. Het doorgaan of uitblijven van een renteverhoging kan het pond maken of breken, aldus Laurens Maartens van de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij.

De wijze waarop president Donald Trump de aanval kiest in de handelsoorlog met China, zorgt ervoor dat de dollar alle aandacht krijgt op de valutamarkten. Daar kan donderdag echter verandering in komen. Die dag geeft de Britse centrale bank inzage in de samenvatting van de vergadering. Tijdens die bijeenkomst wordt weliswaar geen knoop doorgehakt over een aanpassing van het rentebeleid, maar de impact op valutamarkten is misschien nog groter dan wanneer er wel een rentebeslissing genomen zou worden.

Dubbeltje op zijn kant
Handelaren prijzen een kans in van circa 50% dat de rente in het Verenigd Koninkrijk in augustus wordt verhoogd. Uit de aantekeningen van de Bank of England kan waarschijnlijk opgemaakt worden of ze moeten voorsorteren op een renteverhoging of op een rente die voorlopig niet in beweging komt. Die laatstgenoemde kans is de afgelopen week wat toegenomen. De Britse inflatie bleef in mei stabiel op 2,4%. Economen hadden op een kleine stijging gerekend. Het is voornamelijk een gevolg van de opgelopen energieprijzen dat de inflatie nog zo hoog is.

Britten hebben het zwaar
Uit andere economische cijfers blijkt namelijk dat Britse consumenten het nog altijd behoorlijk zwaar hebben. In de twaalf maanden na het Brexit-referendum ging het pond met circa 15% onderuit ten opzichte van de euro. Hierdoor werd het een stuk duurder om goederen en diensten te importeren. Ondanks een zeer lage werkloosheid van slechts 4,2% lopen de salarissen momenteel niet tot nauwelijks sneller op dan de inflatie. De koopkracht van veel huishoudens ligt dan ook lager dan twee jaar geleden. De economische groei kwam in het eerste kwartaal uit op een zeer magere 0,1%. Durft de Bank of England onder deze omstandigheden werkelijk de rente op te voeren en het risico te lopen om de kwetsbare groei in de kiem te smoren?

Nieuwe tik voor het pond
Die vraag laat zich extra lastig beantwoorden omdat de rentebeslissing niet alleen maar bepaald wordt door de economische ontwikkelingen. De centrale bank kijkt ook met een half oog naar de Brexit-besprekingen. De economie en het pond kunnen een nieuwe tik krijgen als deze onderhandelingen vast dreigen te lopen of lijken uit te draaien op een vertrek uit de EU zonder goede afspraken. Het Britse pond heeft zich na een glijvlucht van ruim Ä 1,40 in november 2015 de laatste maanden wat gestabiliseerd rond een niveau van Ä 1,14. Voorlopig lijkt de kans dat de munt een nieuw stapje terug moet doen waarschijnlijker dan dat zich een herstel aftekent.

Laurens Maartens (laurens.maartens@nbwm.nl) is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl).

Publicatiedatum: 21-6-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

20-7-2018 "Aan creativiteit geen gebrek bij orchideeŽnkwekers"
20-7-2018 Hoogstraten heeft grootste glastuinbouwareaal van BelgiŽ
19-7-2018 Floridata identificeert top 10 meest opkomende exportmarkten voor de sierteelt
19-7-2018 Blijven Nederlandse bedrijven weg op Fruit Logistica?
17-7-2018 Genoeg werk, maar geen slaapplaatsen voor arbeidsmigranten
17-7-2018 "Constant doorleren onmisbaar voor toekomstbestendige sector"
16-7-2018 Budget subsidie verwijderen asbestdaken verruimd
16-7-2018 "We zitten goed in de wedstrijd, maar het gaat niet vanzelf"
13-7-2018 Bloemen- en plantenexport handhaaft niveau in weerwil van omstandigheden
12-7-2018 Rozen: weinig aanbod uit Afrika
12-7-2018 "Pond is speelbal van Britse politieke chaos"
11-7-2018 Zo maak je de optimale productfoto's
10-7-2018 Keurmeesters: de ogen en oren van de sector
9-7-2018 Subsidiepotje voor verwijderen asbest is leeg
6-7-2018 Brandweer mag waterput telers gebruiken
6-7-2018 Veilingteam CNB veilt drie keer zo veel gewassen dan vorig jaar
3-7-2018 Bloemenexport leverde Kenia $420 miljoen op in vier maanden
3-7-2018 Zomerbloemen: Volumes stijgen, prijzen zijn goed
2-7-2018 Invasieve soorten toegevoegd aan Unielijst
29-6-2018 Koffiedik kijken voor gevorderden

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code