Syngenta Flowers presenteert valse meeldauw resistente varieteiten

Impatiens walleriana Imara klaar voor come-back

Voor de ontwikkeling van Imara, de nieuwe Impatiens walleriana die meer resistent is tegen valse meeldauw dan ooit tevoren, is een jarenlange inzet van wetenschappers nodig geweest. Tijdens intensieve, grootschalige bloeiproeven presteerde Imara in vergelijking met andere rassen beduidend beter bij blootstelling aan de ziekte. De proeven bevestigden dat de serie zeer resistent is tegen valse meeldauw en in de tuin blijft presteren tot de eerste nachtvorst, zo laat Syngenta Flowers weten.“Er was Syngenta veel aan gelegen om Impatiens walleriana weer in het assortiment terug te brengen en we zijn de afgelopen negen jaar bezig geweest om Imara te ontwikkelen”, vertelt Joost Kos, hoofd Research & Development bij Syngenta Flowers. “We vonden wilde planten die van nature resistent zijn, waarmee wij een traditioneel veredelingsprogramma hebben opzetten. Imara is getest op tuinprestaties en onder teeltomstandigheden, zodat consumenten en kwekers volop kunnen profiteren van deze volgende generatie Impatiens walleriana.”

De Imara serie staat voor compacte planten met een lange bloei, uitzonderlijk veel kleur op de verkooptafel, met bovendien een grote resistentie tegen valse meeldauw”, aldus Kos. “We zijn zeer verheugd dat we het plezier dat consumenten aan Impatiens walleriana beleefden weer terug kunnen brengen en telers de gelegenheid bieden deze planten weer te gaan telen zonder angst voor uitval als gevolg van valse meeldauw.”


De Walleriana proeven van Syngenta Flowers in Noord-Holland.

Het Syngenta-team testte meer dan 5.000 zaailingen om de genetica te vinden die bestand was tegen valse meeldauw. Eenmaal geselecteerd werd Imara getest in kas- en veldproeven met het oog op plantopbouw, bloeitijd, bloemkwaliteit en uniformiteit. De prestaties van Imara zijn in 2017 bevestigd door bloeiproeven in het Syngenta Jealott's Hill Research Centre en onafhankelijke proeven in het Stockbridge Technology Center in het Verenigd Koninkrijk. In de video hieronder is de ontwikkeling van Imara te zien in vergelijking met de bestaande commerciële Syngenta-rassen.


"De infectiedruk met Plasmopara obducens tijdens de proeven in zowel Jealott's Hill als Stockbridge was bijzonder hoog”, vertelt John Gordon, technisch specialist bij Syngenta Flowers. “Alleen Imara toonde bij een wisselende infectiedruk een opvallend hoge graad van resistentie.”

Syngenta blijft in de ontwikkeling van Imara investeren en verwacht meer kleuren aan de serie te kunnen toevoegen om daarmee tegemoet te komen aan de wensen van consumenten, retailers en telers. De serie is momenteel verkrijgbaar in de kleuren wit, rood, paars, oranje, oranje met ster en als mix.

Voor meer informatie over de Imara, zie www.floriproservices.nl/imara.


Voor meer informatie:
Syngenta Flowers
www.syngenta.com


Publicatiedatum: 13-6-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

17-8-2018 Groots bloementapijt wederom uitgerold op Grote Markt Brussel
17-8-2018 Anthuriumkweker breidt assortiment uit met Green Trick
17-8-2018 Tuinrozen VIP Roses zijn hip in Londen
16-8-2018 Ecuador: piramide van rozen haalt Guinness World Record
14-8-2018 Keukenhof pakt uit met Dahlia's
14-8-2018 Danziger spitst assortiment toe op klanttypen
9-8-2018 Toscaanse bloemen op zoek naar meer internationale afzet
9-8-2018 Nutriëntenonderzoek bij lisianthusteelt op water
9-8-2018 Erica Tersptra opent Flower Parade Rijnsburg
8-8-2018 Di, da… Dahlia’s! op grootste bloemencorso ter wereld
6-8-2018 Rozenkweker sponsort Lottums Rozenfestival met duizenden rozen
18-7-2018 Duizelingwekkende tulpenfoto's van fotograaf Tom Hegen
11-7-2018 Keurmeester geeft kijkje in keuken rozenkeuring Westbroekpark
11-7-2018 Zimbabwe wil gloriedagen van weleer doen herleven
10-7-2018 Met Skyfall aanhanger de weg op
9-7-2018 Dekker Chrysanten sorteert voor op Brexit
29-6-2018 Export sierteelt op even hoog niveau als in 2017
29-6-2018 Deliflor introduceert nieuwe witte pluischrysant Falcon
28-6-2018 De tulpenbol van binnen
26-6-2018 Bloemenafzet Roemenië voornamelijk gericht op evenementen

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code