IFTEX Kenia van start

Tholen - Kenia is, op mooi Hollands, de gate-way to Africa. Dat wordt gezegd, maar doet ook sterk vermoeden, wanneer men een rondje loopt op de IFTEX, de grootste sierteeltbeurs van Afrika. Niet dat het veel groter is dan voorgaande edities, het aantal standhouders is vergelijkbaar, maar wel is heel bloementelend Afrika vertegenwoordigd, zijn de grote jongens uit logistiek, handel en kasbenodigdheden uit alle hoeken van de wereld ter plaatse en is ook de handel goed vertegenwoordigd.


Opening ceremony


Tom de Smedt van Hyplast, dat, vooral samen met Vermako, veel plastic kasdek in Kenia wegzet.


BiFlorica, een Russisch online platform waarop vraag en aanbod elkaar kan vinden. Interessant, de webshop biedt de mogelijkheid beide partijen met elkaar te laten onderhandelen. Het is sinds 2012 in de lucht en heeft inmiddels zo'n 400 kwekers en 500 kopers aan zich weten te binden.

De rol van Nederland
Met name op dat laatste vestigt de organisatie zelf graag de aandacht. Voor het eerst in de geschiedenis van de beurs is een goed dozijn Noord-Amerikaanse kopers naar de beurs afgereisd. Ook is er bescheiden aandacht vanuit Azië, heel af en toe pikt men een woordje Chinees op en nog zeldzamer zijn talen als Russisch of Pools. Van de andere kant geven tal van producenten aan ook in deze moeilijke of moeilijkere markten klandizie te vinden, klandizie die bovendien steeds vaker bereikt wordt zonder door de Nederlandse fuik te passeren.


Angel Solutions, een van een handvol allround Indiaanse kastoeleverancier die in Kenia goed vertegenwoordigd is. Vlnr Vishal Kothari (CEO), Hardik Rakholiya, Ganesh Kulkarni en Grace Katwiri.


Ugarose Flowers vertegenwoordigd de Oegandese bloemenkwekers, gezamenlijk een stuk of 20. Deze kwekers leggen zich met name toe op de kleinere roosjes, die daarmee interessant zijn voor de retail. Op de foto Grace Mugisha.

Sierteelt heeft groeipotentie
Bloemen zijn van groot belang in de Keniaanse export. Het land heeft een forse negatieve handelsbalans, en daarom wordt de sierteelt ook vanuit overheidswege, zo bleek genoeglijk uit de openingsceremonie, gezien als een sector met fikse groeipotentie. Kenia is in deze verreweg koploper in Afrika, te meer ook omdat het zich als die 'gate-way' heeft weten profileren. Zolang het die status weet vast te houden, is er geen reden aan te nemen dat de bestaande groei in productie en areaal binnen afzienbare tijd een halt wordt toegeroepen.


Sepas Platics is een Turkse ondernemer die zich sterk profileert met plastic films, specifiek ontwikkeld voor het gewas dat eronder staat. Het optimale lichtrecept voor een tomaat verschilt immers van die van een roos, is de overtuiging, maar tot nog toe hield de markt het bij één type folie. Ece Sanivar Kacak en Wagody Sobeih gaan daar verandering in brengen.


WAC, de samenwerking tussen Agriom en een Oegandees stekbedrijf, toont het assortiment rozen. Op de foto Richard McGonnell en Edo Kolmer.

Koffie, thee en groenten
Overigens is het niet alles bloemen wat de Keniaanse budgettaire klok slaat. Het heeft een grote koffie- en thee-productie, maar ook in andere (groente)gewassen wordt aan de weg getimmerd. Niet voor niks dat daarom de IFTEX dit jaar voor het eerst gecombineerd wordt met een Fresh Produce Show. Op een hoek van de beurs presenteren een 50-tal met name handlers hun oplossingen aan de markt. Of deze combinatie aanslaat moet uiteraard later blijken.


PJ Dave Flora is een van de 5 kwekers uit de PJ Dave Group. Deze farm wordt bestierd door GM Santosh Kulkarni.


De heren Jean Dyens en Bruno Etavard van de Franse veredelaar Meilland Roses, dat in het segment snijrozen tot een van de grote jongens gerekend mag worden.

De IFTEX duurt nog t/m vrijdag, een uitgebreide fotoreportage volgt later.


Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018