ING:

"Sierteelt staat er het beste voor"

Het Economisch Bureau van ING verwacht een toename van 1% afzet- en productievolumes in de gehele agrarische sector. Ondernemers in de sierteeltsector staan er volgens ING het beste voor. Akkerbouwers het minst.

Sierteelt fleurt op
De kwekers van bloemen en planten kennen een goed jaar, ook al vallen de exporten door het koude eerste kwartaal nog wat tegen. Het vertrouwen is goed en de investeringsbereidheid groot. Vooralsnog is de omzetontwikkeling van planten beter dan die van snijbloemen. Uitzondering is phalaenopsis, waar al sinds september slechte prijzen voor worden betaald. De export naar het Verenigd Koninkrijk is verder gedaald vanwege de dure euro, maar dit kon worden opgevangen de toenemende exportvraag vanuit andere (Oost-) Europese landen. De verwachting is dat de vraag van de Britse consument naar bijvoorbeeld Nederlandse tomaten en chrysanten redelijk op peil zal blijven, ook als deze producten iets duurder worden en dat Britse telers de rol van Nederlandse niet of nauwelijks zullen kunnen overnemen.

Regeldruk op milieugebied
Verder constateert ING dat agrarische ondernemers veel regeldruk ondervinden, vooral op het gebied van milieu. ING: "Dit heeft ondernemers altijd gedwongen efficiënt te werken, innovatief te zijn, maar ook om kansen te pakken. Daar komt momenteel nog eens bij dat diverse partijen in de agrifood keten steeds grotere stappen zetten om in te spelen op de consumentenwens tot verduurzaming. Land- en tuinbouw hebben al veel bereikt op het gebied van duurzaam ondernemen, waaronder een flinke reductie van de uitstoot van broeikasgassen, maar de sector is er nog niet."

Bron: ING

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018