Betere planten met minder gas

Bij Delphy wordt onderzoek uitgevoerd om het energieverbruik bij onbelichte groene bladplanten in de winter te verlagen. Onderzoeker Tristan Marcal Balk van Delphy vertelt over de resultaten tot nu.

De maatregelen in het klimaat in de maanden december tot en met maart hebben ervoor gezorgd dat ruim 45% minder gas is verbruikt in de energiezuinige Het Nieuwe Telen (HNT) afdeling ten opzichte van de traditionele teelt. De winter is voor de Zamioculca in Nederlandse teelten een bewaarperiode waarin traditioneel veel gas wordt verbruikt zonder dat het gewas groeit. Er is energie bespaard door meer uren te schermen met meer schermdoeken en door de warmte er niet in te stoppen die de plant niet gebruikt. Gevreesd werd dat de planten in de HNT afdeling later op gang zouden komen.Het jongste stek uit week 40 telt op dit moment in de HNT afdeling meer ‘veren’ boven de grond dan in de traditionele. Het oudere stekmateriaal kwam in de traditionele teelt eerder met zijn ‘veren’ boven de grond dan in de HNT-teelt. Maar de maatregelen in het voorjaar bij HNT zorgden ervoor dat dit verschil is ingehaald door op zonnige dagen de temperatuur verder te laten stijgen met het licht. Daarnaast worden de oudste planten in HNT, die nu klaar zijn voor de afzet, beoordeeld door de telers als vleziger, voller en compacter dan de planten in de traditionele teelt.

Het positieve effect van de maatregelen gebaseerd op de basisprincipes van HNT heeft deuren geopend bij de telers om de teelt voor de Zamio’s verder te verbeteren. Zo is op dit moment het vinden van het juiste licht niveau voor het gewas een hot topic.

Lees hier meer over dit project.

bron: Kas als Energiebron

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018