Energietransitie als onderwerp voor het symposium Energy4Tomorrow

Tholen - Nederlandse telers staan veranderingen te wachten op het gebied van energie. AgroEnergy besloot dit onderwerp aan te grijpen als rode draad van het symposium, dat gisteren werd gehouden in de Fabrique in Utrecht. Telers kwamen van heinde en verre luisteren naar een scala van sprekers, die op diverse onderwerpen rondom dit thema ingingen.
Gerrit Hiemstra, weerman en directeur/eigenaar van Weather Impact bv beet de spits af. We krijgen allemaal Ė nog meer dan nu Ė met klimaatverandering te maken. Dat heeft vanzelfsprekend ook consequenties voor de glastuinbouw, die hij voor grote uitdagingen, maar ook kansen ziet staan.

Jan de Decker, CEO bij Next Kraftwerke BelgiŽ & Nederland sprak over digitalisatie, decentralisatie en flexibilisering in de energiemarkt. In de komende decennia moeten we ons elektriciteitssysteem ombouwen naar een 100% CO2-neutraal systeem. Digitalisatie, decentralisatie en flexibiliteit in vraag en aanbod zullen zonder twijfel cruciaal zijn om dit alles in goede banen te leiden. De glastuinbouw sector neemt hier vandaag reeds een voortrekkersrol, maar benut nog niet alle mogelijkheden.Jillis Raadschelders, Business Director Decentralised Energy Transition schetste de impact van de energietransitie op de waarde keten. In elke waarde keten zit ergens Ďopslagí? Wat zijn de mogelijkheden voor energieopslag? En is opslaan van energie Łberhaupt wel slim?
Thomas Rau nam in een vogelvlucht het publiek mee in zijn visie. "We moeten ons bewust zijn van onze tijdelijke aanwezigheid op de aarde. Onze beslissingen hebben wel blijvende gevolgen. Hij deed een beroep op zijn toehoorders: Laten we de economie organiseren als een bibliotheek, die voor en van iedereen is en waar we met zín allen verantwoordelijkheid voor voelen.

Joris Bontje, partner & CTO van OneUp, sprak over de kansen van blockchain voor de energiesector. Er wordt veel gesproken over opkomende technologieŽn, zoals blockchain. Wat kan deze technologie betekenen voor de energiesector? Joris liet met behulp van bestaande use cases laten zien wat de mogelijkheden zijn.

ďFlexibel gewasmanagement en big data kunnen energiebesparing opleverenĒ is het credo van Simon van Mourik, assistent professor universiteit Wageningen.

Technologie en informatievoorziening zijn niet meer weg te denken uit de moderne kas. Hoe kunnen we deze optimaal benutten voor een goedkope en duurzame energievoorziening? De universiteit Wageningen start een nieuw onderzoeksproject waarin beslissingsondersteunende algoritmes worden ontwikkeld. Deze algoritmes maken gebruik van verscheidene datastromen en de flexibiliteit van het gewas.

Na het informatieve gedeelte van deze dag was het tijd voor entertainment. Dat stukje kwam voor rekening van illusionist Jan Reinder. Hij liet zien hoe je de energie die in jezelf zit, kunt gebruiken om meer voor elkaar te krijgen. Wat vooraf een onmogelijke taak lijkt, werd opeens werkelijkheid.

Klik hier voor de fotoreportage

Publicatiedatum: 24-5-2018
Auteur: Annet Breure
Copyright: www.bpnieuws.nl

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

17-8-2018 Heeft rozenteelt in EthiopiŽ toekomst?
17-8-2018 Droogtemaatregelen blijven van kracht
16-8-2018 Belichte teelt fossielvrij met latente warmteterugwinning
15-8-2018 Assortiment duurzame gewasbescherming bollenteelt groeit gestaag
14-8-2018 Limburgse agrariŽrs leveren verboden bestrijdingsmiddelen in
13-8-2018 Video: teeltadviseurs Svensson vergelijken gerbera met cymbidium
13-8-2018 Groenten en planten gedijen op stro
10-8-2018 Voorzichtigheid geboden met oppervlaktewater wegens veel blauwalg
10-8-2018 Meer afrikaantjes, meer bijen, betere lelies
10-8-2018 Noodweer valt mee, blije telers tonen volle bassins
9-8-2018 Watermodule in digitale tool voor service en onderhoud
7-8-2018 Einde Europese droogte in zicht
7-8-2018 Artistieke video brengt stekproductie Floritec Oeganda in beeld
7-8-2018 Nieuw cursusseizoen duurzaamheid met HNT en Plantweerbaarheid
7-8-2018 Alleen aanwezigheid waterstofperoxide in water geen garantie op schone kas
6-8-2018 "Druppelirrigatie in pioenen scheelt de helft"
6-8-2018 Gnatrol SC biedt uitkomst tegen varenrouwmug
20-7-2018 Telers mediwiet in de wachtrij voor licentie
18-7-2018 "Inline-druppelsysteem ideale beregening tijdens warm en droog weer"
17-7-2018 Onderzoek verkent interconnectie geur en kleur in roos genoom

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code