Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Energietransitie als onderwerp voor het symposium Energy4Tomorrow

Tholen - Nederlandse telers staan veranderingen te wachten op het gebied van energie. AgroEnergy besloot dit onderwerp aan te grijpen als rode draad van het symposium, dat gisteren werd gehouden in de Fabrique in Utrecht. Telers kwamen van heinde en verre luisteren naar een scala van sprekers, die op diverse onderwerpen rondom dit thema ingingen.
Gerrit Hiemstra, weerman en directeur/eigenaar van Weather Impact bv beet de spits af. We krijgen allemaal – nog meer dan nu – met klimaatverandering te maken. Dat heeft vanzelfsprekend ook consequenties voor de glastuinbouw, die hij voor grote uitdagingen, maar ook kansen ziet staan.

Jan de Decker, CEO bij Next Kraftwerke België & Nederland sprak over digitalisatie, decentralisatie en flexibilisering in de energiemarkt. In de komende decennia moeten we ons elektriciteitssysteem ombouwen naar een 100% CO2-neutraal systeem. Digitalisatie, decentralisatie en flexibiliteit in vraag en aanbod zullen zonder twijfel cruciaal zijn om dit alles in goede banen te leiden. De glastuinbouw sector neemt hier vandaag reeds een voortrekkersrol, maar benut nog niet alle mogelijkheden.Jillis Raadschelders, Business Director Decentralised Energy Transition schetste de impact van de energietransitie op de waarde keten. In elke waarde keten zit ergens ‘opslag’? Wat zijn de mogelijkheden voor energieopslag? En is opslaan van energie überhaupt wel slim?
Thomas Rau nam in een vogelvlucht het publiek mee in zijn visie. "We moeten ons bewust zijn van onze tijdelijke aanwezigheid op de aarde. Onze beslissingen hebben wel blijvende gevolgen. Hij deed een beroep op zijn toehoorders: Laten we de economie organiseren als een bibliotheek, die voor en van iedereen is en waar we met z’n allen verantwoordelijkheid voor voelen.

Joris Bontje, partner & CTO van OneUp, sprak over de kansen van blockchain voor de energiesector. Er wordt veel gesproken over opkomende technologieën, zoals blockchain. Wat kan deze technologie betekenen voor de energiesector? Joris liet met behulp van bestaande use cases laten zien wat de mogelijkheden zijn.

“Flexibel gewasmanagement en big data kunnen energiebesparing opleveren” is het credo van Simon van Mourik, assistent professor universiteit Wageningen.

Technologie en informatievoorziening zijn niet meer weg te denken uit de moderne kas. Hoe kunnen we deze optimaal benutten voor een goedkope en duurzame energievoorziening? De universiteit Wageningen start een nieuw onderzoeksproject waarin beslissingsondersteunende algoritmes worden ontwikkeld. Deze algoritmes maken gebruik van verscheidene datastromen en de flexibiliteit van het gewas.

Na het informatieve gedeelte van deze dag was het tijd voor entertainment. Dat stukje kwam voor rekening van illusionist Jan Reinder. Hij liet zien hoe je de energie die in jezelf zit, kunt gebruiken om meer voor elkaar te krijgen. Wat vooraf een onmogelijke taak lijkt, werd opeens werkelijkheid.

Klik hier voor de fotoreportage

Publicatiedatum: 24-5-2018
Auteur: Annet Breure
Copyright: www.bpnieuws.nl

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

21-6-2018 "Pythium wil je voorkomen"
21-6-2018 "Er moet meer kennis de kas in"
21-6-2018 Belangstelling voor Zweedse tulpen
19-6-2018 Emissieloos telen op een drijvend systeem
18-6-2018 Poeder Actief Kool bij collectieve waterzuivering
18-6-2018 Nieuwe gedeputeerde neemt een kijkje tussen de aardbeien
14-6-2018 Partners gezocht voor onderzoek eenrichtingsverkeer hyacinten
14-6-2018 Toevoegen klei aan potgrond laat planten niet compacter groeien
7-6-2018 Eerste resultaten project 'Microbieel gezond water' bekend
7-6-2018 Polygala myrtifolia onder een vergrootglas
7-6-2018 Internationaal gezelschap ingewijd in plantaardige genetische bronnen
7-6-2018 Diffuus kasdek: maak het eens helder
6-6-2018 "Net als mensen hebben planten gezonde voeding nodig"
5-6-2018 Wat doet elektrische straling met een plant?
4-6-2018 Nieuwe restrictiezinnen en attenderingszinnen
4-6-2018 Onderzoek naar gewasbeschermingsmiddelen: "Gezondheid moet prioriteit hebben"
1-6-2018 Online platform maakt leren op afstand mogelijk
1-6-2018 Zesde teelt De Perfecte Chrysant: koeling en verneveling
31-5-2018 Marktpositie netleverende WKK verbetert op korte en middellange termijn, onzekerheid na 2024
31-5-2018 Kansen in de wietteelt

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code