Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Colombia importeert Nederlandse tuinbouw kennis en technologie

Colombia is decennialang in de greep van een burgeroorlog geweest, maar nu hard op weg om mee te gaan draaien op het wereldtoneel. Het land is al groot in de export van bloemen naar met name de VS, maar loopt nog sterk achter met betrekking tot de voedingstuinbouw.  De EU en andere overheden willen het fragiele vredesproces ondersteunen door het vrijmaken van fondsen. Minister Blok van Buitenlandse Zaken heeft benadrukt dat Nederland een grote rol kan spelen in de Colombiaanse tuinbouwsector. De Colombiaanse ondernemers zullen binnen afzienbare tijd beginnen met de export van tomaten en andere groenten. Echter, het ontbreekt aan de nodige kennis om een internationaal acceptabel product op de schappen te krijgen. En niet te vergeten willen meer en meer mensen ook binnen Colombia een beter en schoner product. Om dit te bereiken is de import van die kennis al ruim geleden begonnen door middel van kennisoverdrachtprojecten.Eťn van die kennisoverdrachtsprojecten die door de Nederlandse overheid wordt gefinancierd, is het zogenoemde ďKnowledge & Training Center Colombia for HorticultureĒ. Het project heeft een aantal speerpunten: het bouwen van een horti-simulator kas, het trainen van trainers en het doorgeven van kennis aan lokale tuinders Verder dient het centrum het grotere doel om de Nederlandse technologie te promoten en de lokale tuinbouw op een hoger plan te brengen.

Nederlandse tuinbouwbedrijven hebben daartoe, op het terrein van UTadeo in Chia een demonstratiekas gebouwd.  Op een kleinschalige maar praktische wijze wordt Nederlandse technologie getoond aan de lokale tuinders. Naast dat er in Colombia is gebouwd wordt er ook een horti-simulator-kas gebouwd in het World Horti Center. In deze kas kan men het lokale Colombiaanse klimaat nabootsen en daardoor meer inzicht krijgen hoe de teelt daar verbeterd kan worden. In Nederland staat de kas bekend als de Ďall-climateí kas en het is onderdeel van de Demokwekerij.

Een ander onderdeel van dit project is het trainen van trainers in Colombia. Een tiental Utadeo leraren worden op dit moment onderwezen en zullen een certificaat ontvangen vanuit Lentiz Cursus & Consult. Onderwerpen die door Nederlandse experts behandeld zijn en worden, zijn o.a. klimaatbeheersing, gewasbestrijding, teeltbegeleiding, substraatteelt, irrigatie en bemesting.  Maar ook didactiek passeert de revue zodat de kennis op het niveau van de tuinders praktisch wordt doorgegeven.

Het laatste speerpunt is, zoals benoemd, het overbrengen van de opgedane kennis aan de lokale tuinders. De eerste trainingsdagen beginnen deze zomer en zullen doorgaan tot het einde van 2018. Begin 2019 start een 9 maanden durende intensieve cursus ĎProtected Crop Productioní die open staat voor tuinders uit het hele land. UTadeo zal in samenwerking met projectpartners deze cursus gaan invullen. Het doel is om 100 tuinders te trainen gedurende het jaar.

De Demokwekerij is als penvoerder van dit project verantwoordelijk voor de management en uitvoering samen met de partners van het consortium. Samen met Lentiz Cursus & Consult organiseren en verzorgen ze de training van de trainers. Een deel van de trainingen wordt verzorgt door de bedrijven die aangesloten zijn bij dit project.

Naast de genoemde speerpunten zal er ook onderzoek plaatsvinden in de horti-simulators.  Eind mei wordt een eerste proef opgezet in de nieuw gebouwde kas in Colombia, in samenwerking met de partners Van der Knaap en Rijk Zwaan. Hierbij zal worden gekeken naar de opbrengst en kwaliteit van een tomaten-variŽteit in de moderne kas in vergelijking tot een traditionele grondteelt.  De Demokwekerij zal actief betrokken zijn door middel van teeltbegeleiding en analyses van de resultaten.

Naar aanleiding van de oplevering van de kas, werd het centrum op 11 april jongstleden bezocht door een delegatie van de Nederlandse overheid. Deze bestond uit Patricia de Vries (landbouwattachť van de Nederlandse ambassade in Colombia) en Anne Ligthelm (RVO) en Andrťs Santana (landbouw-assistent van de ambassade).

De projectpartners betrokken bij de bouw van de kas waren VDH foliekassen, Luiten, Metazet-Formflex, PRIVA en Royal Brinkman. Zij hebben zowel de materialen als ook de installatie geregeld. De andere projectpartners in Colombia zijn naast UTadeo, Saenz-Fety en Hortifresco.

Wilt u meer weten over dit project of aansluiten bij nieuwe initiatieven met betrekking tot Colombia dan kunt zich richten tot Marc de Ruiter die namens het consortium en de penvoerder (de Demokwekerij) het project leidt: mail of +31 6 1221 6437 (Marc de Ruiter).

bron: Proeftuin Zwaagdijk

Publicatiedatum: 17-5-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

20-7-2018 "Aan creativiteit geen gebrek bij orchideeŽnkwekers"
20-7-2018 Hoogstraten heeft grootste glastuinbouwareaal van BelgiŽ
19-7-2018 Floridata identificeert top 10 meest opkomende exportmarkten voor de sierteelt
19-7-2018 Blijven Nederlandse bedrijven weg op Fruit Logistica?
17-7-2018 Genoeg werk, maar geen slaapplaatsen voor arbeidsmigranten
17-7-2018 "Constant doorleren onmisbaar voor toekomstbestendige sector"
16-7-2018 Budget subsidie verwijderen asbestdaken verruimd
16-7-2018 "We zitten goed in de wedstrijd, maar het gaat niet vanzelf"
13-7-2018 Bloemen- en plantenexport handhaaft niveau in weerwil van omstandigheden
12-7-2018 Rozen: weinig aanbod uit Afrika
12-7-2018 "Pond is speelbal van Britse politieke chaos"
11-7-2018 Zo maak je de optimale productfoto's
10-7-2018 Keurmeesters: de ogen en oren van de sector
9-7-2018 Subsidiepotje voor verwijderen asbest is leeg
6-7-2018 Brandweer mag waterput telers gebruiken
6-7-2018 Veilingteam CNB veilt drie keer zo veel gewassen dan vorig jaar
3-7-2018 Bloemenexport leverde Kenia $420 miljoen op in vier maanden
3-7-2018 Zomerbloemen: Volumes stijgen, prijzen zijn goed
2-7-2018 Invasieve soorten toegevoegd aan Unielijst
29-6-2018 Koffiedik kijken voor gevorderden

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code