Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Verkenning energie en verduurzaming Limburgse glastuinbouw

Het project 'Verkenning energie en verduurzaming glastuinbouw Limburg' is van start gegaan. Met het project worden de huidige en toekomstige vraag aan energie, de mogelijkheden en randvoorwaarden voor verduurzaming in beeld gebracht. De LLTB-vakgroep Bedekte Teelten is initiatiefnemer van het project. Samen met LTO Glaskracht Nederland, het ministerie van LNV en met ondersteuning van de provincie Limburg geeft de LLTB hiermee een impuls aan de regionale energieverduurzaming van de glastuinbouw.

"Zuinig en efficiŽnt energiegebruik heeft al jaren de aandacht van de glastuinbouw", zegt Lťon Faassen, voorzitter van de LLTB. "De glastuinbouw boekt succes met het besparen van energie en heeft een uitstekende start gemaakt met het benutten van duurzame bronnen. De ambities reiken verder."

Klimaatneutraal
De overheid, markt en samenleving willen allemaal een klimaatneutrale glastuinbouw. Faassen: "De toekomst daagt de sector en glastuinbouwondernemers uit te komen tot energietransitie en klimaatneutraliteit. De actuele aandacht voor vermindering van gasgebruik biedt extra kansen om de uitdaging naar duurzaam energiegebruik aan te gaan. We zijn ons zeer bewust van de opdracht."

Jean Aerts van de LLTB-vakgroep Bedekte Teelten zegt dat oplossingen creativiteit, kennis, samenwerking en randvoorwaarden vragen op het gebied van infrastructuur, tijd en geld. "De uitdaging is fors en de materie complex", aldus Aerts. "Al helemaal voor individuele ondernemers. Daarom pakken we het samen met glastuinbouwondernemers op. De LLTB-vakgroep Bedekte Teelten werkt vanuit de visie van LTO Glaskracht Nederland."

Analyse
Aerts: "Concreet brengen we met ondernemers het huidige energiegebruik in beeld, de toekomstige behoefte aan warmte, CO2 en elektra en de verduurzamingskansen. Samen analyseren en verkennen we mogelijkheden voor alternatieve warmtebronnen, zoals geothermie, biomassa, all electric of restwarmte. Ook de mogelijkheden op het gebied van elektra en CO2, noodzakelijke infrastructuur worden verkend Denk dan aan warmtenetten en CO2-voorzieningen."

De gegevens worden verzameld, geanalyseerd en met ondernemers gebiedsgericht besproken. Het resultaat is dat ondernemers op basis van de resultaten makkelijker een positie en koers kunnen bepalen. Vergelijkbare trajecten in West-Nederland hebben geleid tot warmtecoŲperaties.

Planning

De LLTB heeft de leden in de vakgroep Bedekte Teelten op de hoogte gesteld van het project. Per glastuinbouwgebied nodigt de LLTB glastuinders uit. LLTB-leden ontvangen een uitnodiging per gebied, niet-leden kunnen tegen vergoeding meedoen. Er wordt gestart met glastuinbouwgebieden waar snelheid geboden is, vanwege actuele investeringsbeslissingen. In het najaar worden solitaire bedrijven via een eigen aanpak benaderd. De planning is dat alle gebieden tussen mei en uiterlijk september opstarten.

Bron: LLTB


Publicatiedatum: 4-5-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

15-8-2018 Hete zomer drukt bloemenexport met 6%
15-8-2018 Oezbeekse delegatie brengt bezoek aan World Horti Center
15-8-2018 Landgard breidt herkomstcertificering uit voor Nederlands product
15-8-2018 Tulpenboeren rooien flink minder bollen
14-8-2018 Ook hovenier krijgt dreun ten gevolge van droogte
10-8-2018 Britse pond onderuit tegen euro en dollar
10-8-2018 "Is de Turkse lira reddeloos verloren?"
9-8-2018 Aron Boerefijn nieuwe netwerkcoŲrdinator Chrysant LTO Glaskracht Nederland
8-8-2018 Tweederde landbouwbedrijven EU kleiner dan 5 hectare
7-8-2018 Ethiopische kwekers krijgen IPM training
6-8-2018 Europees Hof zet rem op nieuwe veredelingstechnieken
6-8-2018 Europees verbod op import ficus aanstaande?
20-7-2018 "Aan creativiteit geen gebrek bij orchideeŽnkwekers"
20-7-2018 Hoogstraten heeft grootste glastuinbouwareaal van BelgiŽ
19-7-2018 Floridata identificeert top 10 meest opkomende exportmarkten voor de sierteelt
19-7-2018 Blijven Nederlandse bedrijven weg op Fruit Logistica?
17-7-2018 Genoeg werk, maar geen slaapplaatsen voor arbeidsmigranten
17-7-2018 "Constant doorleren onmisbaar voor toekomstbestendige sector"
16-7-2018 Budget subsidie verwijderen asbestdaken verruimd
16-7-2018 "We zitten goed in de wedstrijd, maar het gaat niet vanzelf"

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code