Toekomst rozenteelt onder volledig led stapje dichterbij

De afgelopen jaren zijn behoorlijke stappen gezet in het onderzoek naar de teelt van rozen onder led-belichting. Waar men begon met het telen onder traditionele belichting (HPS 200 umoll) samen met diverse systemen om de kas zo gesloten mogelijk te krijgen, wil men nu nog een slag maken naar de toekomst van de rozenteelt, 'Full Led'.

De landelijke commissie Roos heeft, in overleg met Wageningen University & Research en GreenQ, een nieuw project geschreven voor de komende twee jaar. Onlangs heeft de ondernemersgroep Energie besloten in te stemmen met voortgang van het led onderzoek in roos: ‘Perfecte roos: the next level’. Tijdens de algemene ledenvergadering van de gewascoöperatie Roos afgelopen januari waren de aanwezige telers ook al positief over voortgang van dit onderzoek.Input praktijk bewijst zijn nut
Zoals Richard van der Lans (Arends Roses), lid van de landelijke commissie Roos, aangeeft: "Wij denken dat het telen onder full led de weg van de toekomst moet worden. De hoge efficiëntie van de huidige leverbare installatie is nu al 3 Moll per watt (HPS1.75). Dit is al een rendementsverbetering van ruim 70% per kw! De armaturen geven in verhouding meer licht en minder warmte. Dit moet ons de mogelijkheid bieden met meer licht te telen en beter met de warmte overweg te kunnen. Verruiming in de huidige schermregels hoeven we niet te verwachten, het zal een strijd worden de huidige te behouden. De komende twee jaar moeten we bewijzen dat rozen telen onder full led mogelijk is. Diverse technische middelen om het klimaat zo optimaal mogelijk te krijgen, zijn onderzocht en aanpassingen zijn doorgevoerd. Dit mede door de intensieve begeleiding vanuit de praktijk. Om die reden vinden wij het belangrijk dat alle leden van de gewascoöperatie deze proef een keer bezoeken en op deze manier sturing kunnen geven aan het onderzoek."

Roulatieschema

Om de betrokkenheid van de telers te vergroten, wordt een roulatieschema opgesteld. De begeleidingscommissie komt elke vrijdagmiddag bijeen op het Delphy Improvement Center. Leden van de gewascoöperatie worden gevraagd aan te geven welke data (twee weken opeen volgend) zij de proef kunnen bezoeken. De komende twee weken wordt ook nog formeel toestemming aan de leden van de gewascoöperatie Roos gevraagd voor de cofinanciering.

bron: LTO Glaskracht Nederland

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018