Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wat is veenmos en waar komt het vandaan?

Als je een foto met geoogst Canadees veenmos ziet, lijkt het op alle andere velden op minerale gronden. Maar het bruine veenmos is eigenlijk een opeenhoping van veenmosplantenresten. Er is geen minerale (onder)grond in een veenmosveld. Veenmos wordt door leveranciers, telers en consumenten gebruikt om groeimedia te maken of om als bodemverbeteraar in een tuin of landschap te verwerken. Veenmos wordt vooral gebruikt om groeimedia te produceren voor professioneel en consumentengebruik om planten te kweken.

Het meeste veenmos dat voor de teelt wordt gebruikt, komt uit Canada en bestaat vooral uit mossen van het geslacht Sphagnum (wereldwijd zijn hier 160 soorten van). Telers en tuiniers houden van veenmos omdat het vrijwel vrij is van onkruid, insecten en ziekten. Het heeft ook een hoog waterhoudend vermogen en goede luchtruimte, is consistent van jaar tot jaar en gewassen gedijen erin.

Canadese veengebieden zijn meer dan 10.000 jaar geleden gevormd op zeer vochtige en slecht afwaterende laagliggende locaties zoals oude rivierbeddingen, meren of vijvers. Gletsjers bewogen zich ook over het land en genereerden zo ondiepe holtes die ook door slechte afwatering veengebieden werden. Door de slechte afvoer heeft het water weinig zuurstof, dus is het anaeroob en heeft beperkte microbiële populaties waardoor plantenmateriaal normaal zou ontbinden. In een typisch veengebied is de afbraaksnelheid van dood plantaardig materiaal erg traag in vergelijking met de accumulatiesnelheid, waardoor dood plantenmateriaal, bekend als turf of veenmos, zich kan ophopen.
 
Publicatiedatum: