Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
kijkje op de AstanaFloraExpo 2018

De fleurige toekomst van de Kazachse markt

Tholen - Afgelopen vrijdag sloot het Krome exhibition center in Astana, Kazachstan, de deuren van alweer de negende editie van de AstanaFloraExpo. Op deze driedaagse sierteeltbeurs, de grootste (en de enige?) in Kazachstan, presenteerden verschillende internationale spelers in de bloemen- en planten productie en -handel het assortiment en/of services.



Hoewel niet groot biedt de Kazachse markt een interessant handelspotentieel. Lokale productie is laag - er is slechts een handvol snijbloemenkwekers, en de rest wordt geïmporteerd uit die streken van de wereld, waar de bloemen nu eenmaal vandaan komen (Nederland, Oost-Afrika, Zuid-Amerika, en ook uit Israël en China). Zo'n 70% van alle import wordt geconsumeerd in de grote steden Almaty en Astana. In cash zijn de cijfers niet al te indrukwekkend, maar in aanmerking nemend dat Kazachstan een opkomende economie is en men dus recentelijk van minimale cijfers is vertrokken, is het allicht interessanter vooruit te kijken. Volgens 'experts', zo laat de beursorganisatie weten, is het marktpotentieel ergens tussen de 80 - 100 miljoen dollar.



John van Elstgeest van Flower Circus was voor het eerst op de beurs aanwezig en gaf er met zijn entourage zijn gebruikelijke, met name in Oost-Europese & Russische contreien zeer populaire bloemenshows. Ook schoot hij wat plaatjes op de beursvloer en was hij zo vriendelijke die met ons te delen.



John: "Gekeken naar het aantal standhouders en de hoeveelheid bezoekers is de beurs niet overdreven groot. Toch mochten wij op veel aandacht rekenen van m.n. de bloemisten. Onze shows werden druk bezocht en ook kregen we weer veel vragen. Veelal wist men niet dat phaleanopsis ook als snijbloem geproduceerd wordt, is de kennis op gebied van snijgroen beperkt en wilde men überhaupt alles weten over assortiment en ontwikkelingen daarin." Op de bühne stonden o.a. Royal Flowers, Deliflor, Adomex, Special Orchids, Ichtus Flowers, Bredefleur, Florein Gerbera, vd Lugt Lisianthus en Beyond Chrysant



AstanaFloraExpo is een gemeenschappelijk project van de beursorganisatie "AstanaExpo-KZ", de Kazachse overheid en "GreenExpo", Russia. Meer informatie over de Astana FlowerExpo vindt u hier.