Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

In België bouwen telers zelf biofilters

Op een kille 1e maart waren zo’n 31 geïnteresseerden aanwezig op de schipvaarthoeve te Poperinge om er de workshop “bouw je eigen biofilter“ te volgen. Na een inleidend theoretisch stuk gingen de aanwezigen zelf aan de slag om, onder leiding van inagro, 2 biofilters op te bouwen. Heel wat telers waren na deze workshop overtuigd van het gemak waarmee je zelf een biofilter kan opbouwen en besloten een zelfbouwpakket aan te kopen.

Programma
De workshop werd geopend door Femke Temmerman van inagro die stilstond bij het belang van bladluizen en graanhaantje in de granen. De schade door bladluizen is bekend, maar ook het graanhaantje, en vooral de larven ervan, geven aanleiding tot soms 15% opbrengstverlies. Femke stond dan ook nog even stil bij de verschillende natuurlijke vijanden van de bladluizen en het graanhaantje en hoe we deze kunnen stimuleren in kader van IPM.
Vervolgens verduidelijkte Ellen Pauwelyn van inagro het grote belang van het vermijden van puntvervuiling op het bedrijf. Puntvervuiling en vooral het vullen en reinigen van het spuittoestel (zowel in- als uitwendig) blijft de grootste oorzaak van de verontreiniging van het oppervlaktewater met gewasbeschermingsmiddelen. Met een ingerichte vul- en spoelplaats op uw bedrijf vermijd je deze mogelijke verontreiniging. Maar wat met de opgevangen resten? De biofilter is één van de 4 erkende verwerkingssystemen.

De vul- en spoelplaats met bijhorende biofilter, aangelegd binnen het Leader project, op de site van de Schipvaarthoeve werd bezocht.



Workshop
Tijd om de handen uit de mouwen te steken. In de loods van de schipvaarthoeve stonden 12 watervaten opgesteld en was materiaal ter beschikking (boormachines, schroevendraaiers, decoupeerzaag, darmen, koppelstukken, enz.) De bedoeling was om van deze 12 vaten 2 biofilters te maken, elk opgebouwd uit 3 filtereenheden (verticale bakken) aangevuld met 3 plantenbakken. Martijn D’hoop van inagro gaf eerst kort de uitleg hoe de verschillende bakken precies opgebouwd dienden te worden. Via een gedetailleerd overzicht konden de aanwezigen opvolgen hoe alles opgebouwd moest worden. Na een aarzelende start kwam toch geleidelijk iedereen in actie en in een goed uur tijd waren alle koppelingen en darmen aan de bakken bevestigd. Nu hoeft enkel nog het substraat toegediend te worden en de biofilter is gebruiksklaar.

Zelfbouwpakketten
In kader van de workshop bood inagro in kader van het Leader project zelfbouwpakketten aan met 50% korting. Er werden 8 biofilters aangekocht voor de verwerking van zo’n 20 m³ restwater. Op 29 maart haalden de telers hun pakketten af op de site van de schipvaarthoeve onder begeleiding van inagro.

bron: Inagro.be
Publicatiedatum: