Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tips bij toenemende lichtintensiteit

Licht is een van de belangrijkste factoren voor de groei en ontwikkeling van de plant. De potentiële lichtintensiteit zal naar verwachting gaan toenemen richting 21 juni, de start van de zomer. Dit betekent dat planten steeds hogere lichtniveaus en grotere lichtfluctuaties zullen ervaren in de kas door de variatie in bewolking. Hoogendoorn geeft tips hoe je de planten daarop voor kunt bereiden.

Tip 1: Controleer de temperatuur van het blad om verstoring van de plantbalans te voorkomen
Door de temperatuur van het blad te controleren, is het mogelijk om na te gaan in welke mate planten in staat zijn om hun energie- en waterbalans te behouden onder deze sterk variërende externe condities.



Op de thermografische foto is te zien dat een diffuus klimaatscherm het licht beter verspreidt en zo de planten beschermt tegen plaatselijke watertekorten, vooral in de bovenste delen van de plant.

Tip 2: Pas het lichtniveau van het klimaatscherm aan op de diffuusheid van het zonlicht
Wanneer de intensiteit van het directe zonlicht op de planten te plotseling toeneemt of een te hoog niveau bereikt, kan er ongewenste waterstress optreden. Echter, wanneer het licht door wolken wordt verspreid, kunnen we meer licht op het gewas toelaten.

Omdat de Pyrgeo-sensor de mate van bewolking aangeeft, en dus de mate van diffuusheid van het zonlicht, kan deze meting worden gebruikt om de schermbediening te beïnvloeden.



Onder diffuus zonlicht kan het zonwerende scherm langer open worden gelaten, waardoor de totale hoeveelheid licht op gewasniveau wordt verhoogd. In direct zonlicht moet het scherm al bij lagere lichtniveaus worden gesloten om een verstoring van de energie- en waterbalans van de plant te voorkomen. Op deze manier draagt de Pygeo-meter bij aan het optimaliseren van de groei.


Voor meer informatie:
Hoogendoorn Growth management
+31 (0) 10 460 80 80
info@hoogendoorn.nl
www.hoogendoorn.nl

Publicatiedatum: