Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Botrytis kan met calcium worden bestreden"

We laden onze karren met de beste perkplanten, of pakken de beste snijrozen in, om dan een telefoontje van klanten te krijgen die de zending weigeren vanwege grijze schimmel. Botrytis is een groot probleem tijdens transport omdat een hoge vochtigheidsgraad in afgesloten transportwagens of containers precies is wat Botrytis nodig heeft om tot uitbraak te komen.

door J.C. Chong, Clemson University

Met financiering van AFE bestudeerden Jim Faust en zijn afstuderende student Kathie Bennett (Clemson University) de mogelijkheid om Botrytis op petunia’s tegen te gaan met calciumchloridebespuitingen voor verzending. Kathie probeerde vier concentraties calciumchloride uit (van 0, 400, 800 en 1200 ppm), waarmee ze gedurende twee weken vóór de verwachte verzenddatum zendingen bespoot. Ze besmette de bloemen met een fludioxonilresistente Botrytisstam en bewaarde de bloemen in verzegelde dozen om de hoge luchtvochtigheid van afgesloten transportcontainers te simuleren. Daarna vergeleek ze het ziektebeeld van deze met calcium behandelde petuniabloemen met die behandeld met een enkele dosis Palladium.

De foto zegt het helemaal: Onbehandelde geïnfecteerde bloemen (inoculated control) en met Palladium behandelde bloemen verging het niet goed. Met 800 en 1200 ppm calciumchloride behandelde bloemen kwamen er beter vanaf, alhoewel er wel wat aantasting te zien was.


Met 800 en 1200 ppm calcium behandelde petuniabloemen werden minder door botrytis geaffecteerd dan onbehandelde en die behandeld met gewasbeschermingsmiddel. (Foto: Kathie Bennet, Clemson University)

Vóór verzending toegediende besproeiing van 800 of 1200 ppm calciumchloride kunnen dus de uitbraak van Botrytis tijdens transport verminderen, zelfs tegen gewasbeschermingsresistente stammen. Calciumbesproeiingen worden al gebruikt tegen calciumgebrek of om kerststerrenranden mooi te houden. Dit onderzoek toont aan dat ze ook kunnen helpen tegen Botrytis, waardoor de frequentie en kosten van gewasbeschermingsmiddelen lager worden.

Het is nog steeds erg belangrijk om goede teeltpraktijken en -hygiëne uit te oefenen, bijvoorbeeld het op de juiste manier verwijderen van plantenresten vóór en tijdens de productie, zorgen voor de juiste plantafstand, lagere luchttemperatuur en het laag houden van de luchtvochtigheid.

Jim en Kathie voeren vervolgonderzoek uit voor identificatie van de meest effectieve calciumbron.

Bron: American Floral Endowment
Publicatiedatum: