Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Arthur Spruit, Aardam

“Zaadje van deze Chamaedorea cataractarum is echt next level”

Tholen - De tijd dat er nog nieuwe continenten en olifanten ontdekt werden ligt wel achter ons, maar dat wil niet zeggen dat er nooit meer iets nieuws gevonden wordt, of dat er geen ontdekkingsreizigers meer zijn. Een mooi en specifiek voorbeeld hiervan is een nieuw soort zaad van de Chamaedorea cataractarum dat Aardam/Tropical Seeds per heden in de markt introduceert en waarmee dit type palm, dat an sich niet onbekend is, nu op voorheen ongekend kwaliteitsniveau geteeld kan worden.

Het is een mooi verhaal, zoals de gebroeders Arthur en Anton Spruit er overigens geregeld hebben. "Ik was in november in Guatemala en bezocht een productiebedrijf dat o.a. doet in dit type palmen", vertelt Arthur. "Deze kweker heeft een areaal Chamaedorea cataractarum, waarvan hij bladeren snijdt die uiteindelijk in boeketten verwerkt worden. De bladeren worden in bossen gebonden, gaan met dozen de zeecontainers in en komen aldus bij klanten over de hele wereld terecht. Het geval wil dat deze planten toevallig net in bloei stonden toen ik er was. We raakten aan de praat over de zaden die hierbij geproduceerd worden, en al snel was de vraag of ik daar iets mee kon."

Dan moet je net Arthur hebben. "Omdat deze kweker op een specifieke manier met het gewas omgaat en hierdoor zaad van uitmuntende kwaliteit kan garanderen – het is echt veel beter dan alles wat we in het verleden gezien hebben – kocht ik de batch. In januari kwam het zaad hier, waarop we een klein deel bij enkele trouwe klanten hebben uitgezet en het leeuwendeel zelf plantten. Met als gevolg dat we nu 100.000 jonge planten hebben die op het punt staan uit te vliegen naar onze klanten verspreid over Europa."

Win-win-win
Het is een mooi voorbeeld van een win-win, of eigenlijk een win-win-win. De kweker in Guatemala heeft een nieuwe bron van inkomsten – voorheen sneed hij de bloemen en gooide ze weg – en een stukje risicospreiding bovendien. Voor jongeplantenkweker Aardam is het een pareltje, een nieuwe variëteit waarmee het de klanten lekker kan maken. Die klanten tot slot, de tropische plantenkwekers die natuurlijk altijd op zoek zijn naar iets nieuws om zich te kunnen onderscheiden, kunnen er tot slot de blits mee maken.

Super kwaliteit
"De kieming is boven verwachting goed en nog mooi gelijkmatig ook", beaamt bedrijfsleider Eric Verdegaal. De man gaat binnenkort met pensioen (Aardam heeft inmiddels een vacature uitstaan) en met 16 jaar dienstverband op de teller kan hij het weten. "We hebben in het verleden vaker zaad van de Chamaedorea cataractarum opgezet, maar dat kwam er qua prestaties niet bij in de buurt."

Er is momenteel wat tekort in de markt aan goede kwaliteit zaden van de Dypsis (Areca Dypsis Lutenscens, ookwel Goudpalm), een vergelijkbaar product. Deze is hiervoor een mooi alternatief, wat een feite een soort bijkomend mazzeltje is. Voor dit jaar zijn alle zaden vergeven, maar Arthur gaat er de komende tijd mee de hort op. "Zo ga ik in mei een reis maken naar India en neem ik dit verhaal natuurlijk mee. Dan kunnen we ook al meer zeggen over de uiteindelijke kwaliteit van de planten, maar zoals het er tot nu toe uitziet, is die uitmuntend."

Voor meer informatie:
Aardam
Oostkanaalweg 5b
2445 BA Aarlanderveen
T: +31 (0) 172-473841
info@aardam.nl
www.aardam.nl