Duitsland: Kerststerrenseizoen 2017 kende obstakels

"Dit jaar zullen sommige tuinders gewenst hebben dat ze waterbuffels fokten of rijst teelden," zegt Josef Baumann van 'Beratungsring Hannover' met wat galgenhumor over het kerststerrenseizoen van 2017.

door vakjournalist Katrin Klawitter

Dit seizoen hebben ze het immers moeilijk gehad, zoals Baumann aangaf tijdens de Ahlem kerststerrenmiddag dit jaar, vooral met betrekking tot het weer: Tijdens de belangrijkste productieweken was er veel regen en een gebrek aan zon.

Belangrijkste kweekperiode voor kerststerren te koud
Dit wordt ook bevestigd door gegevens gepresenteerd door Dr. Dirk Ludolph van 'Lehr- und Versuchsanstalt fŁr Gartenbau' (LVG) in Ahlem: De gemiddelde temperaturen dit kerststerrenseizoen waren zeker iets lager dan in voorgaande jaren, vooral in de belangrijkste groeimaanden van juli tot september.

In Ahlem hadden de kerststerren dus gemiddeld 20,5 graden in de weken met lange dagen, twee tot drie graden minder dan normaal - en bleven alle variŽteiten kleiner dan normaal. Dit werd gevolgd door een zomer waar de zon het liet afweten, wat doorzette in een september met ook te weinig zon. 

Snellere inductie bij veel variŽteiten
De lagere temperaturen leidden tot een langere dag en veel variŽteiten beleefden een vroegere bloei-inductie, waardoor de verschillen tussen de variŽteiten vervaagde. Sommige late variŽteiten waren al drie of vier weken beschikbaar vůůr de kerststerrendag 'Poinsettia Day' op 6 december in Ahlem. Vroegere variŽteiten zoals 'OuvertŁre Dark Red' werden al op 6 november aangeboden en de latere variŽteit 'Infinity Red' al op 10 november.

Er waren ook veel gewasbeschermingsproblemen, met bijvoorbeeld botrytis, in vooral het laatste derde deel van de kweekperiode en ook met pythium en phytophthora; beide soorten schimmel kwamen meer voor dan in andere jaren, vertelde Baumann ons.

Ongunstig weer: Kerststerren hadden minder bloeiremmer nodig
Het weer leverde ťťn 'voordeel' op: De kerststerren hadden dit jaar minder bloeiremmer nodig. Kwekers die hier geen rekening mee hielden en als gewoonlijk bloeiremmer toedienden produceerden kleinere planten. Ondanks alle productieproblemen en moeilijkheden bij het beheer van de irrigatie en bemesting was Baumann van mening dat de plantkwaliteit dit jaar behoorlijk goed is gebleven.

Ongebruikelijk: Bij sommige bedrijven traden er vanaf oktober bemisia-infecties op die zich moeilijk lieten bestrijden. Er waren vergelijkbare problemen met spintmijten of bladluizen. Bij ťťn grote producent kampte men vanaf het begin ook met wortel- en groeiproblemen en was er later een zwakkere groei. Er werd aangenomen dat er teveel remmer bij de moederplanten was toegediend.

Late vraag naar kerststerren
Aan de marketingkant was het probleem dit jaar dat veel variŽteiten al vroeg klaar waren terwijl de vraag op de vrije markt naar kerststerren later was dan in voorgaande jaren.

Veel kwekers werden derhalve tegen de laatste zondag van november zo 'nerveus' vanwege de achterblijvende vraag dat ze hun prijzen begonnen te verlagen. "Kerststerren zijn hun optimale punt op de verkoopcurve voorbij," waarschuwde Baumann dan ook in Ahlem. Vooral kwekers zonder voldoende groothandelsklanten zouden moeten nadenken over de hoeveelheden en variŽteiten die ze in de toekomst willen kweken. Ludolph meldde verder dat rood de duidelijke favoriete kleur is bij de kerststerrenverkoop. Alhoewel er ook een lichte verkoopstijging was van witte variŽteiten, vertoonden de andere kleuren een proportionele verlaging.

Voor meer informatie:
Mayer
PoststraŖe 30
89522 Heidenheim
Germany
T: +49 7321 9594 290
F: +49 7321 9594 299
info@mayer.de
mayer.de

Publicatiedatum: 14-2-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

16-8-2018 Deense teler maakt Begonia Maculata uit zaad
14-8-2018 Lavendel redt seizoen voor Deense potrozenkweker
8-8-2018 Kerstboomproductie zwaar getroffen door aanhoudende droogte
7-8-2018 Gebr. Nederpel Potplanten breidt assortiment uit met Primula
18-7-2018 Van Schie Potlelies start uitlevering Chrysanne Grandezza
12-7-2018 Eerste aanmeldingen noviteitenkeuring van Plantarium 2018
10-7-2018 "Markt voor sansevieria is onverzadigbaar"
9-7-2018 Eerste kwekersrecht voor hortensia in China
5-7-2018 (Na)zomer tuinfeestje met Hebe Addenda
27-6-2018 Update onderzoek 'Hoe werkt een kalanchoŽí
26-6-2018 Leuke samenwerking tussen participanten en studenten in WHC
18-6-2018 Sunrich verkrijgbaar bij drie Nederlandse zonnebloemkwekerijen
18-6-2018 In ťťn lijn naar leverbare hyacinten
14-6-2018 Westbroek: "Is mijn orchidee nog te redden?"
14-6-2018 "Geen makkelijkere roos dan de True Bloom-roos"
1-6-2018 VS: bacterie Xanthomonas in begonia te lijf
31-5-2018 Vernieuwde Greennest Gallery Utrecht in de Botanische Tuinen
28-5-2018 Mogelijk baanbrekend onderzoek naar tuinroos genoom gepubliceerd
23-5-2018 Van der Valk test KalanchoŽ
17-5-2018 "Brexit biedt VK mogelijkheid om bioveiligheid aan te passen"

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code