Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Project ‘Duurzame Teelt, gezonde producten’ van start in Limburg

Veel telers ervaren problemen met aaltjes, ziektes in gewassen of achterblijvende groei. Hierdoor wordt de opbrengstpotentie niet benut en is verbetering van rendement mogelijk. Voor een duurzame verbetering speelt een optimale bodemkwaliteit een belangrijke rol. Kennis van de bodem, maar ook van maatregelen, technieken en werkwijzen om de bodemkwaliteit en weerbaarheid van gewassen te verbeteren, vormen daarvoor de basis. Daarom is onlangs het driejarig project 'Duurzame Teelt, gezonde producten in Limburg' gestart om telers daarin te ondersteunen.



Dit driejarig project (2018, 2019, 2020) biedt akkerbouwers, boomkwekers, fruittelers en vollegrondsgroententelers in de provincie Limburg de mogelijkheid om actief aan de slag te gaan met het verbeteren van hun eigen bodem. En te werken aan het weerbaarder maken van hun gewassen. Het project wordt begeleid door adviseurs akkerbouw, boomkwekerij, fruitteelt en vollegrondsgroententeelt van Delphy. In het project worden ook onderzoekers en experts van andere bedrijven en onderzoeksinstituten ingezet. Bij de veldproeven is HAS Venlo betrokken.
 
Knelpunten centraal
Op basis van de knelpunten van de deelnemende bedrijven wordt dit praktische project vorm gegeven. In (veld-)bijeenkomsten en op demovelden geven experts de handvatten om aan de slag te gaan met knelpunten zoals verdichting, aanwezigheid en schade van aaltjes, aanwezigheid van bodemschimmels, watervasthoudend en water afvoerend vermogen. Maar ook bijvoorbeeld achterblijvende groei en ziekten en plagen in het gewas. Vanuit het beoordelen van de bodem (met bodemscans, bemonstering, visuele beoordeling) en bodemverbetering werken we vervolgens met de deelnemers toe naar een weerbaar gewas. Samen werken we aan een gezonde bodem die, óók op de langere termijn, zorgt voor een goede productie!
Experts op het gebied van precisielandbouw vertellen hoe deze technieken zijn in te zetten bij de verbetering van bodem en gewasgroei.

Een aantal grotere bijeenkomsten is sector-overstijgend, met kwekers en telers uit diverse sectoren. Een regionale aanpak en samenwerking met verschillende sectoren is belangrijk om gezamenlijk te profiteren van een verbeterde bodem. Naast de grotere bijeenkomsten zijn er kleinere bijeenkomsten met kwekers/ telers uit de eigen sector, waar uitwisseling op eigen teeltgebied belangrijk is.



Ervaring op eigen bedrijf en in veldproeven
Op basis van uw eigen situatie krijgt u als deelnemend bedrijf specifieke begeleiding. Bijvoorbeeld bij het vaststellen van de conditie van uw eigen percelen en het zoeken naar oplossingen voor problemen. Tijdens het bedrijfsbezoek wordt de theorie in praktijk gebracht.

Demovelden tonen aan welke oplossingsrichtingen perspectiefvol zijn op het vlak van bodem en plantweerbaarheid. Tijdens de veldbijeenkomsten wordt een bezoek gebracht aan de demovelden.

In het project leren deelnemers hoe op een structurele manier natuurlijke vijanden zijn te stimuleren, zodat deze in de bestrijding en beheersing van ziekten en plagen een rol kunnen spelen.

Samengevat
Dit driejarig POP project (Platteland Ontwikkeling Project), is een project vanuit de EU en de Provincie Limburg. De benodigde cofinanciering in dit project wordt gedragen door Delphy, toeleveranciers (bijdrage in project en in velddemo's) en deelnemende bedrijven.

Het project Duurzame teelt, gezonde producten brengt u als bedrijf jaarlijks, gedurende drie jaar het volgende:
  • Per jaar 4 uur ondersteuning op uw bedrijf, zoals bij de beoordeling van grondmonsters van uw eigen percelen en ondersteuning bij het zoeken naar oplossingen voor uw problemen.
  • Grondmonster, bodembalansanalyse of aaltjesmonster bij aanvang van het project.
  • Vliegtuigvlucht met een vertaling naar teeltacties op uw percelen.
  • Deelname aan 5 praktische (veld-) bijeenkomsten per jaar waarbij u samen met collega's kennis op doet en aan de slag gaat met uw bodem en het vergroten van de plantweerbaarheid. Bijeenkomsten worden bij u in de regio gehouden in een voor uw bedrijf rustige periode. Het onderwerp natuurlijke vijanden en de biodiversiteit komt ook aan bod.


Aftrapbijeenkomst 13 december
Benieuwd naar dit project in de provincie Limburg? Wilt u de sfeer van het project proeven? Dan bent u welkom op de aftrapbijeenkomst van 13 december aanstaande.

Programma
19.00 uur Ontvangst met koffie en thee
19.30 uur Uitleg project en mogelijkheden door Esther Hessel, Hessel Marketing &
Communicatie
20.00 uur: Herman Krebbers, Delphy. Ken uw eigen grond: bodemverbetering
begint met kennis van uw eigen bodem. Aan bod komt de aanpak van een bodemconditiescore, de inzet van bodemscans, satellietbeelden en drones en bladmonsters.
20.30 uur: Pauze
20.45 uur: Weet u wat goede compost is en doet? Aan de hand van een aantal aanwezige composten (van diverse toeleveranciers) kijken we naar: hoe beoordeel je compost, wat is het effect van compost in de grond op de diverse factoren zoals organische stof, bodemleven, structuur,….
21.30 uur: Welke onderwerpen wilt u zien tijdens het project en voor welke knelpunten zoekt u een oplossing? Tijdens dit actieve onderdeel kunt u aangeven welke onderwerpen u behandeld wilt zien.
21.50: Terugkoppeling wensen kwekers en vooruitblik naar start project
Locatie: Kampeerboerderij van der Pas, Spurkt 6 , 5995 PC in Kessel.

Deelnemen aan de aftrapbijeenkomst of meer informatie? Stuur dan een mailtje naar e.hessel@hesselmarketing.nl.
Publicatiedatum: