Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Fosfor/fosfaat als voedingselement in de plant

Fosfor (P) of fosfaat speelt een belangrijke rol in de wortelvorming van de plant. Ook is het ťťn van de energieleveranciers voor de plantprocessen. En fosfor is nodig als bouwsteen van het DNA van de plant. Deze maand in de reeks ĎFocus op voedingselementení: fosfor, in bemesting meestal fosfaat genoemd.

Wat is de functie van fosfaat?
Fosfaat wordt door de plantenwortels actief opgenomen in de vorm van H2PO4- . De pH van het substraat heeft invloed op de opname van fosfaat door de plant. Fosfor speelt een belangrijke rol in de vorming van het wortelgestel van de plant. Daarnaast levert fosfor een bijdrage aan de energielevering die nodig is voor de plantprocessen. En een plant heeft het nodig als bouwsteen van het DNA. Het gehalte aan fosfor in de plant is gemiddeld 0,8 procent van de droge stof. In zaden is veel fosfor aanwezig.

In welke vormen komt fosfor voor?
In de praktijk van bemesting wordt fosfor ook wel fosfaat genoemd en de officiŽle naam is diwaterstoffosfaat. Fosfaat zit in minerale en organische meststoffen. Het niveau ervan in een venig substraat is vanzelfsprekend afhankelijk van de meststofdosering, omdat veen van nature vrijwel geen fosfaat bevat. In mindere mate is het fosfaatniveau ook afhankelijk van de pH en het aandeel zwaar verteerd veen (tuinturf) in het mengsel. De aanwezigheid van veel calcium kan ervoor zorgen dat het slecht oplosbare calciumfosfaat ontstaat. Hiermee verlaagt de hoeveelheid oplosbaar fosfaat in het substraat. Bij dezelfde meststoffengift geldt: hoe meer tuinturf in de potgrond, hoe lager het fosfaatniveau. Dit komt doordat er meer kalk in zulke potgronden wordt gedoseerd, waardoor er meer calciumfosfaat wordt gevormd dat dus slecht oplosbaar is en neerslaat. Ook als er klei aan een potgrond wordt toegevoegd, kan het fosfaatgehalte dalen. Dit kan het gevolg zijn van de vorming van calciumfosfaat, ijzerfosfaat of aluminiumfosfaat dat vervolgens neerslaat.

Wat is het effect van fosfor?
Een gebrek aan fosfor zorgt bij veel planten voor necrosevlekken op de oudere bladeren, regelmatig in combinatie met paarsverkleuring. Deze paarsverkleuring komt door de verhoogde productie van anthocyanen (de kleurstoffen in de plant die zorgen voor een paarse kleur).


Fosfaatgebrek (rechts) bij de opkweek van viool.

In het begin is de paarsverkleuring alleen aan de onderkant van de bladeren en stengelvoeten te zien. Fosforgebrek zorgt vrijwel altijd voor een sterk geremde groei. In perkplantenteelten wordt hier zelfs gebruik van gemaakt om een compactere plant te krijgen. Vooral bij Pelargonium en Petunia werkt dit goed met een krappe fosfaatdosering. Zie ook het onderzoeksrapport: Fosfaatbeperking in ťťnjarige zomerbloeiers. Fosfaatgebrek kan zich ook anders uiten. Bijvoorbeeld sla heeft bij gebrek aan fosfaat de neiging tot rozetvorming. Een overmaat aan fosfaat zorgt er ook voor dat de plant slecht groeit en kan een zinkgebrek opwekken. Fosfaatovermaat komt niet veel voor.


Effect van fosfaat op Delphinium. Fosfaatgehalten: 1: 0,02 2: 0,15  3: 0,25  4: 0,38  5: 0,58 mmol/l in 1:1,5 vv extract.

Wat is de RHP-normering voor fosfaat?
Meststoffen die in RHP-substraten worden gebruikt, worden altijd eerst gecontroleerd op de door de fabrikant gespecificeerde gehalten. Consumenten die kiezen voor potgrond met het RHP Consumer-keurmerk kunnen met een minimaal gehalte aan fosfaat daarin rekenen op een goede groei van hun planten. Na 4 tot 6 weken bijmesten is in principe altijd noodzakelijk. Voor substraten met het RHP Horticulture-keurmerk bepalen substraatproducent en kweker samen wat het fosfaatgehalte moet zijn, passend bij de teelt.

Voor meer informatie:
RHP
Galgeweg 38
2691 MG 's-Gravenzande
T: +31 (0)174 62 03 60
F: +31 (0)174 64 04 13
info@rhp.nl
www.rhp.nl

Publicatiedatum: 5-12-2017

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

16-1-2018 "Technologische oplossingen in bollenteelt steeds belangrijker"
15-1-2018 Proefcentrum voor Sierteelt bouwt Afdeling Groen uit
15-1-2018 Factsheets Schoon erf, schone sloot
12-1-2018 Van der Gijp vermaakt bollensector op CNB Bloem- en relatiedagen 2018
11-1-2018 Video: Eneco installeert houtgestookte biomassacentrales bij Bunnik Plant en Leo Ammerlaan
11-1-2018 Cowboystories over spoelmonsters
8-1-2018 Focus op voedingselementen: kalium
8-1-2018 Relatie waterkwaliteit en gewasbeschermingsmiddelen
8-1-2018 Systeemaanpak van wortelknobbelaaltjes in grondgebonden teelten
5-1-2018 "Start tulpenseizoen eigenlijk heel gewoontjes"
4-1-2018 "Onderzoek naar knopval zeer relevant voor orchideeŽnteler Tesselaar"
3-1-2018 Haal de bezem door de middelenkast
2-1-2018 "Nog steeds beschermingsmiddelen op kerststerren, amaryllissen en orchideeŽn"
2-1-2018 Praktisch antwoord op vragen over erfemissie
22-12-2017 10 jaar teelt uit de grond
22-12-2017 Gerbera: maximale isolatie en lichtonderschepping
22-12-2017 Nederlandse tuinbouw alert op tomatenchlorosevirus
22-12-2017 "DryGair geeft teler stuur in handen"
22-12-2017 Een cocktail voor het substraat tegen schimmels en bacteriŽn
21-12-2017 Nieuwe cursussen ĎResidu in Sierteeltí specifiek voor telers of handel

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code